- Exploatarea mediului înconjurător este strâns legată de creșterea numărului de pandemii.
- Bolile mortale se pot transmite mai ușor de la animal la om.
- Anual, zeci de milioane de hectare din pădurea tropicală sunt exploatate pentru resurse.
Oamenii de știință avertizează liderii lumii că defrișările ar putea cauza multe pandemii mortale, relatează The Guardian.
Advertisment
ONU a programat un summit în New York luna viitoare, unde ecologiștii și biologii vor vorbi despre legătura puternică dintre apariția bolilor mortale și distrugerea mediului.
Defrișările excesive, expansiunea necontrolată a agriculturii și construcția minelor, dar și exploatarea animalelor sălbatice sunt elementele care generază „furtuna perfectă”. Astfel, bolile mortale se vor transmite foarte ușor de la animale sălbatice la oameni.
Recomandări
„Când muncitorii vin să defrișeze pădurile tropicale nu-și aduc mâncare de acasă. Vânează și mănâncă ce prind în pădure”, a declarat Andy Dobson, profesor de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea Princeton.
„Am chiar o fotografie cu un tip care măcelărea un porc sălbatic în jungla Ecuatorială. Venise să taie lemne ilegal cu niște prieteni și voiau să mănânce. Au omorât un mistreț ca să-l gătească și a sărit sânge de mistreț pe ei. Macabru și lipsit de igienă… și uite așa se răspândește boala”, a declarat un coleg de-al lui Dobson.
Se astimează că zeci de milioane de hectare din pădurile tropicale sunt călcate de buldozere, anual, pentru exploatarea diverselor resurse.
Aceste acțiuni nu fac decât să distrugă în masă vegetația și fauna sălbatică în care locuiesc o mulțime de tipuri de virusuri și bacterii pe care oamenii de știință nu le-au analizat și nu știu nimic despre ele.
Cel mai bun exemplu este răspândirea HIV-ului la începutul secolului XX. Cimpanzeii și gorilele erau vânate și mâncate, HIV-ul fiind astfel transmis de la animalele sălbatici la oameni.
Un alt exemplu este Ebola, care a fost trasmisă de la lilieci la primate și mai apoi la oameni.
- STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
- Catedrala din Monreale a devenit noua atracție turstică a Italiei. Ce o face atât de specială și diferită față de celelalte
- Japonia va permite vânătoarea de urși din cauza înmulțirii acestora
- Noua lege a Guvernului vietnamez privind accesarea rețelelor de socializare a adus multe critici. Utilizatorii sunt nevoiți să-și confirme identitatea
- 28 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în urma bombardamentelor israeliene din Gaza. Un atac devastator a avut loc asupra unei școli care adăpostea familii strămutate
Partenerii noștri