Delta Plus, noua mutație a coronavirusului, depistată și în România. Octavian Jurma: „Ar putea sta la baza valului 5”

mutatie coronavirus Foto: Profimedia
  • Octavian Jurma consideră că noua tulpină Delta Plus a coronavirusului va reprezenta începutul unui nou val de infectări.
  • Medicul spune că autoritățile ar trebui să vorbească mai puțin despre măsuri de relaxare și să se concentreze pe campania de vaccinare.
  • Jurma spune că secvențierile arată că 20% din infectările din România sunt cu varianta Delta Plus

„Pentru prima dată, săptămâna trecută, vedem că secvențierile nu sunt 100% cu tulpina ancestrală Delta, ci 20% sunt variante care intră în categoria Delta Plus. Deja, pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5. Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la această normalitate care a dispărut.

Trebuie să intrăm în rândul țărilor care fac managementul complet și permanent al pandemiei. E o certitudine statistică că COVID-19 e cu noi pentru o perioadă lungă. Variola și poliomielita au fost cu noi secole. Să vorbim mai puțin de relaxare, și mai mult de vaccinare, de protecție, de siguranță”, a declarat Octavian Jurma la Digi24.