• Şeful Institutului Gamaleya spune că au dezvoltat vaccinul Sputnik-V pentru a da oamenilor speranță.
  • Totodată, el susține că nu s-au făcut presiuni politice pentru a fi primii care aprobă un vaccin.
  • Alexander Gintsburg spune că singura legătură cu Kremlinul este tabloul cu Putin din biroul său.

Rusia a dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului pentru a oferi oamenilor speranță și nu din cauza presiunilor politice, a declarat într-un interviu rar pentru CNN, virologul de top al Rusiei.

Toate celelalte lucrări de la Institutul Gamaleya au fost suspendate, iar oamenii de știință și cercetătorii au fost însărcinați cu dezvoltarea unui vaccin eficient, adaugă directorul institutului, Alexander Gintsburg.

Rezultatele promițătoare au dus la aprobarea vaccinului chiar înainte de testarea pe scară largă a oamenilor, a insistat Gintsburg. Aceasta este testarea pe care experții spun că este necesară înainte ca orice vaccin să fie utilizat pe scară largă.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Criticii din întreaga lume spun că viteza vertiginoasă a dezvoltării vaccinului indică presiunea politică de la Kremlin, care vrea să portretizeze Rusia ca o forță științifică globală.

„Nu avem o comunicare directă cu Kremlinul, nu ne dă niciun ordin”, a spus Gintsburg. „Singurul link către Kremlin [pe care îl avem] este portretul lui Putin Vladimir Vladimirovici din cabinetul meu”, adaugă el zâmbind.

Alexander Gintsburg, directorul Institutului Gamaleya: „Sarcina noastră este de a izola acest macroorganism și de a-l învinge, ceea ce facem exact acum. Și, după cum știm cu toții foarte bine, acesta poate fi învins doar cu ajutorul vaccinării”.

Institutul Gamaleya din Moscova este unul dintre cele mai vechi laboratoare de cercetare a vaccinurilor din Rusia.

Rusia a înregistrat al patrulea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din întreaga lume, potrivit Universității Johns Hopkins.

Rezultatele primelor teste ale vaccinului Sputnik V au fost publicate în The Lancet luna trecută. De menționat este că, doar 76 de voluntari au participat la teste. Experții spun că este un număr mult prea mic pentru a determina dacă vaccinul rusesc este sigur și eficient.

Lancet a raportat că rezultatele nu dovedesc deocamdată că vaccinul rusesc asigură o protecţie eficientă împotriva infectării cu noul coronavirus, aspect ce va trebui să fie demonstrat prin studii mai ample, au subliniat experţii în medicină