• Dietele vegetariene reduc riscul de diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer, dar pot duce la deficiențe de nutrienți esențiali precum fier, iod, omega-3, vitaminele B12 și D, și zinc pentru bărbații vegani.
  • Vegetarienii au un risc mai mare de fracturi osoase și dificultăți în satisfacerea nevoilor nutriționale specifice.
  • Autoritățile franceze recomandă măsuri pentru reducerea expunerii la contaminanți din alimente și îmbunătățirea formulării acestora pentru a proteja sănătatea publică.

Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer și boli gastrointestinale, însă pot întâmpina dificultăți în a-și acoperi necesarul de omega-3 și vitamina D, potrivit unui raport al autorităților sanitare franceze.

Agenția Națională Franceză pentru Sănătate și Securitate (Anses) a publicat un aviz, bazat pe analiza studiilor științifice, care evaluază beneficiile și riscurile dietelor vegetariene. În acest context, au fost furnizate și recomandări pentru a ajuta persoanele care urmează aceste diete să își optimizeze aportul nutrițional și să minimizeze expunerea la contaminanți.

Vegetarienii sunt împărțiți în două grupuri: lacto-ovo vegetarieni, care consumă ouă, produse lactate și miere, și vegani, care elimină toate produsele de origine animală. Conform raportului, persoanele care urmează o dietă vegetariană au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, dar și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cele de prostată, stomac și sânge, și pot avea o incidență mai redusă a bolilor oftalmologice și gastrointestinale.

Recomandări

SERBIA PROTESTEAZĂ
BEC: ȘOȘOACĂ NU CANDIDEAZĂ
ȘOȘOACĂ E RESPINSĂ DE BEC
SIMION ȘI LASCONI TREC DE BEC
SARCASMUL LA EL ACASĂ
UNDE E VREME BUNĂ ÎN RO?

Totuși, vegetarienii pot avea un risc mai mare de fracturi osoase și pot întâmpina dificultăți în a-și satisface nevoile de nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, iodul, omega-3, vitaminele B12 și D, precum și zincul în cazul bărbaților vegani.

Anses subliniază și importanța reducerii expunerii la contaminanți din alimente, o problemă care afectează toate dietele. Agenția recomandă măsuri pentru îmbunătățirea formulării produselor alimentare, întrucât dependența exclusivă de alegerea consumatorilor nu este suficientă pentru a reduce riscurile asociate expunerii la substanțe toxice, precum metalele sau compușii chimici periculoși.

Citește și