• Cafeaua este o modalitate delicioasă de a obține un impuls de energie dimineața și poate fi definită și ca un elixir al sănătății.
  • S-a constatat că reduce riscul de cancer de prostată, de insuficiență cardiacă și chiar scade riscul de pierdere a auzului.
  • Pentru anumite persoane, cafeaua poate avea de fapt mai multe efecte secundare negative decât pozitive.

Consumul de cafea este o modalitate delicioasă de a obține un impuls de energie dimineața și poate fi definită și ca un elixir al sănătății. S-a constatat că reduce riscul de cancer de prostată, de insuficiență cardiacă și chiar scade riscul de pierdere a auzului.

Dar, pentru anumite persoane, cafeaua poate avea de fapt mai multe efecte secundare negative decât pozitive. De exemplu, ai putea observa că, uneori, cafeaua te face să fii anxios sau nervos. Cafeaua poate chiar să îți afecteze sănătatea în moduri complet necunoscute pentru tine.

Persoanele cu IBS

Cofeina poate crește regularitatea intestinală, inclusiv prin creșterea șanselor de diaree, un simptom major al sindromului colonului iritabil (sau IBS)”, spune Angel Planells, MS, RDN, dietetician nutriționist înregistrat în Seattle și fost președinte al Academiei de Nutriție și Dietetică din statul Washington și al Asociației Dietetice din Greater Seattle. Așa că, dacă aveți IBS, este recomandat să limitați/evitați băuturile cu cofeină”.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ

Persoanele cu glaucom

Presiunea intraoculară a crescut în cazul celor cu glaucom atunci când au consumat cafea, așa că este încurajată limitarea sau evitarea consumului, dar sunt necesare mai multe cercetări”, spune Planells. Potrivit unei cercetări efectuate de Mount Sinai, consumul unor cantități mai mari de cofeină a crescut riscul de glaucom la cei care aveau deja o predispoziție la creșterea presiunii oculare.

Persoanele cu vezica urinară hiperactivă

Știm cu toții că este mai bine să evităm o ceașcă mare de cafea înainte de o călătorie lungă, mai ales dacă pauzele la toaletă sunt limitate. Consumul de cofeină poate crește atât frecvența cât și urgența urinară”, spune Sue Heikkinen, MS, RD, dietetician înregistrat pentru MyNetDiary. Dacă nu bei cafea în mod regulat, este posibil să fii și mai sensibil la acest efect.” Dacă plănuiești o călătorie lungă, atunci verifică care sunt cele mai bune și cele mai proaste gustări pe care le poți lua în mașină pentru următoarea ta călătorie.

Persoanele cu afecțiuni cardiace, cum ar fi aritmiile

Deoarece cofeina din cafea poate provoca creșteri temporare ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac, este important ca orice persoană cu afecțiuni cardiace preexistente să discute cu medicul despre cât de multă cafea poate fi consumată în siguranță”, spune Kelli McGrane MS, RD, dietetician înregistrat și consultant în nutriție Lose It!

Cercetările publicate în American Journal of Clinical Nutrition au concluzionat că da, există potențialul unor creșteri pe termen scurt ale nivelului tensiunii arteriale atunci când se consumă cofeină. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi concludente cu privire la orice efecte pe termen lung asupra tensiunii arteriale sau a sănătății inimii.

Persoane cu tulburări de somn

Este de înțeles să te întinzi după o ceașcă de cafea (sau mai multe) după o noapte de somn prost, dar obiceiul tău de a bea cafea poate perpetua un ciclu de somn prost și oboseală”, spune Heikkinen. Chiar dacă nu crezi că, un consum de cafea după-amiază îți afectează somnul, aceasta ar putea afecta de fapt calitatea somnului tău. Evită cofeina cu cel puțin șase ore înainte de culcare, așa cum recomandă Sleep Foundation.”

Un studiu din Journal of Clinical Sleep Medicine a constatat că cofeina consumată chiar și cu șase ore înainte de culcare are potențialul de a perturba tiparele de somn. Aceste constatări se bazează pe un nivel de 400 de miligrame de cofeină, ceea ce echivalează cu aproximativ patru cești de cafea, și chiar dacă probabil că nu vei consuma atât de multă cofeină după-amiaza, este important să rețineți un aspect important: cofeina are în mod clar puterea de a vă afecta somnul.

Persoanele cu un nivel ridicat de anxietate sau cele predispuse la atacuri de panică

Cofeina este un stimulent, care poate agrava anxietatea la unele persoane”, spune McGrane. Dacă te confrunți în mod regulat cu anxietate sau atacuri de panică, ar trebui să iei în considerare evitarea sau reducerea cafelei cu cofeină.”

Cercetările de la Spitalul General de Psihiatrie au constatat că nivelurile mai ridicate de cofeină (aproximativ 5 cești de cafea pe zi) ar putea aduce potențial atacuri de panică la cei cu anxietate existentă. Chiar dacă nu consumi 5 căni, poți să îți monitorizezi consumul pentru a te asigura că nu agravezi anxietatea existentă în viața ta de zi cu zi.