• Euthyrox nu se găseşte în toate farmaciile, deşi peste 100.000 de cutii au fost aduse în ţară la sfârşitul lui martie
  • Producătorii s-au retras mai mult ca sigur din cauza preţului foarte mic, crede Dragoș Damian, de la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România
  • Dr. Ion Alexie din Las Vegas: „În România medicii nu ar trebui să scrie pe reţetă euthyrox, ci substanţa activă, aşa cum facem noi“

Nu mai e o noutate lipsa medicamentului Euthyrox în țara noastră. Euthyrox este pe buzele a sute de mii de români care nu-l găsesc în farmacii. Asta după ce la finalul lunii martie compania producătoare a adus în ţară 140.000 de cutii de Euthyrox. Totuși, medicamentul încă este marfă foarte rară.

Te întrebi de ce? Cei care produc această substanţă nu e deloc rentabil să o aducă în România, după cum lasă de înțeles Dragoş Damian, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România: „Populaţia şi-a făcut la rândul ei stoc de medicament. La un moment dat existau patru furnizori al acestui produs, substanţa activă este levotiroxina. Trei dintre ei s-au retras mai mult ca sigur din cauza preţului foarte mic. Am putea să o aducem în România la preţul de 21, 22 de lei. Ministerul Sănătăţii nu ne poate da acest preţ, şi atunci un al doilea furnizor nu va exista foarte curând“.

Nici în ţară nu putem produce acest medicament. De ce? Pentru că levotiroxina este un hormon, iar tehnologia de fabricaţie pentru hormoni, la fel ca cea pentru antibiotice şi citostatice, trebuie să se facă în fabrici separate, pe linii de fabricaţie separate, pentru a nu exista contaminare cu alte produse. Investiţia costă enorm.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Între timp, în America, lucrurile se fac altfel. Explică medicul Ion Alexie: „Noi avem aici 3 firme care fac substanţa generică, hormonul generic care este foarte ieftin. În România medicii nu ar trebui să mai scrie pe reţetă euthyrox, şi ar trebui să scrie ce folosim şi noi, hormonul activ, substanţa activă care este levotiroxina“.

Sursă foto: Profimedia