• Ioana Mihăilă: Din 1.400 de clădiri de spitale, doar 310 au autorizație ISU
  • Ioana Mihăilă: 728 de clădiri de spitale nu au nevoie de autorizație ISU
  • Ioana Mihăilă: Avem 247 de paturi ISU libere pentru adulți

Spitalele iau foc unul după altul, iar noi suntem în faza proiecte și evaluări. Universitățile tehnice se implică în evaluarea spitalelor, dar până vom ajunge la rezultate mai durează. Din cele 1.400 de clădiri ale unităților sanitare din România, doar 310 au autorizație de securitate la incendiu. 52 sunt autorizate parțial, 302 funcționează fără autorizație, dintre care 120 au aviz. 728 de clădiri nu au nevoie de autorizație, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

„Eu anticipez că vom începe verificările cu acele clădiri care nu au autorizație la incendiu, pentru că ele ar trebui să fie prioritate. În funcție de datele obținute și de gradul de nesecuritate pe care aceste clădiri îl au vom începe prioritizarea pentru investiții utile, preponderent din fonduri europene pentru următorii ani”, a spus ministrul Ioana Mihăilă.

La rândul său, Radu Văcăreanu, rector Universitatea Tehnică de Construcții București, a spus că modul în care va funcționa verificarea va depinde foarte mult de structura de voluntariat creată.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

„Într-adevăr vom avea niște priorități, către niște spitale cu un număr mare de paturi, niște spitale care, în momentul de față, nu au autorizație. Dar va depinde în egală măsură și de structura de voluntariat. Noi sperăm ca prin aceste poll-uri pe care le-am făcut la Iași, la Cluj, la Timișoara, (…) să acoperim unitar. Dar lucrurile vor funcționa în modul următor: pe baza acestui chestionat, un voluntar care are pregătirea necesară se duce într-un amplasament și există, în structura acesui formular, mai multe foi de lucru (…). Avem un spital care are mai multe clădiri, clădiri în care se află paturi cu bolnavi. La ele ne uităm prima dată. După ce avem toată informația administrativă, mergem cu niște informații privind riscul seismic, cu câteva atribute importante: anul construcției este extrem de important, regimul de înălțime, structura de rezistență, dacă a fost sau nu consolidat, dacă are sau nu expertiză. Mergem mai departe către riscul de incendiu, către eficiența energetică”, a spus rectorul UTC București.

Ioana Mihăilă a vorbit și despre situația paturilor de ATI, care este mai bună decât acum două săptămâni. Sunt 247 de paturi pentru adulți libere și 55 pentru copii.

„Nu cunosc câți pacineți sunt în acest moment în TIR-urile ATI, dar suntem în curs de a constitui un grup de lucru la Ministerul Sănătății, care va colabora cu grupul de lucru al Guvernului privind măsurile de relaxare, iar acest grup de lucru va avea două obiective: măsurile de relaxare pe care le vom începe dacă situația pandemiei ne va permite, de la 1 iunie, iar al doilea obiectiv va fi reintrarea în normal a spitalelor, ambulatoriilor și cabinetelor medicilor de familie”, a spus Ioana Mihăilă.