• Dozele de vaccin anti-COVID nu sunt suficiente pentru toată lumea
  • Practica țărilor bogate subminează distribuția echitabilă a serului
  • Țările dezvoltate încheie contracte individuale cu firmele producătoare

Dozele de vaccin anti-COVID nu sunt suficiente pentru toată lumea, iar țările bogate încearcă să se bage în față. O spune limpede Tedros Adhanom, directorul OMS.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a evitat să pronunțe numele vreunui stat. Dar a spus răspicat că țările dezvoltate urmăresc să monopolizeze dozele de vaccin. Asta subminează distribuția echitabilă a serului, pentru că în țările sărace fie ajunge prea puțin, fie nu ajunge deloc.

Țările bogate încheie contracte individuale cu firmele producătoare. Practic, ocolesc mecanismul creat la nivelul OMS care urmărește distribuția vaccinului în toate colțurile lumii. Covax implică și un mecanism de finanțare, care să permită unui număr de 92 de economii cu venituri mici și medii să aibă acces a vaccin.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Nu e prima dată când șeful OMS critică țările bogate pentru aceste practici și nimic nu s-a schimbat după declarațiile lui. Țările cu economii puternice continuă să negocieze individual cu producătorii de vaccinuri.

Șeful OMS spunea în urmă cu o lună: 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de țari bogate, iar într-o țară săracă au fost administrate 25 de doze.