Directorul OMS Europa avertizează: 236.000 decese COVID s-ar putea înregistra în Europa până pe 1 decembrie

harta europei cu cazurile de covid, vazuta pe un telefon. Europa a cunoscut o scădere a cazurilor de COVID în această primăvară. Foto: Hepta
  • 33 de state membre raportează o creştere cu peste 10% a incidenţei cazurilor la 14 zile.
  • Această răspândire puternică este profund îngrijorătoare, spune directorul OMS Europa, Hans Kluge.
  • O proiecţie „fiabilă” arată 236.000 decese în Europa până pe 1 decembrie.

Sunt 64 milioane de cazuri confirmate şi 1,3 milioane de decese, declară Hans Kluge.

33 de state membre raportează o creştere cu peste 10% a incidenţei cazurilor la 14 zile, iar răspândirea puternică este profund îngrijorătoare.

Mai multe ţări se confruntă deja cu presiune mare asupra spitalelor, dar şi cu mai multe decese.

„Săptămâna trecută, a existat o creştere de 11% a numărului de decese în Europa, cu o proiecţie fiabilă care anunţă 236.000 de decese în Europa până pe 1 decembrie”, spune directorul OMS Europa.

Trei factori explică această creştere. Prima este varianta Delta mai contagioasă, raportată acum în 50 de ţări din regiune. Al doilea factor este relaxarea restricţiilor, iar al treilea este creşterea sezonieră a călătoriilor.

„Trebuie să fim fermi în menţinerea mai multor niveluri de protecţie, inclusiv vaccinarea şi măştile. Vaccinurile reprezintă calea către redeschiderea societăţii şi stabilizarea economiei. (…) În aproximativ 8 luni, au fost administrate aproape 850 de milioane de doze, aproape jumătate din persoanele din Europa fiind complet vaccinate. Aceasta este o realizare remarcabilă! Cu toate acestea, în ultimele 6 săptămâni, absorbţia vaccinării a încetinit, influenţată de lipsa accesului la vaccinuri în unele ţări şi de lipsa acceptării vaccinurilor în altele. În prezent, doar 6% din persoanele din ţările cu venituri mici şi medii din regiunea noastră au finalizat o serie completă de vaccinări”, adaugă Kluge.