• Afirmaţia privind leziunile cerebrale duce la o nouă dispută privind terapia cu electroşocuri.
  • Experţii sunt împărţiţi în ceea ce priveşte eficacitatea ECT şi sunt îngrijoraţi de utilizarea excesivă a acesteia la femei şi la vârstnici.
  • Un şoc electric este administrat direct în creierul persoanelor care suferă de depresie.

Terapia electroconvulsivă este controversată în rândul unor psihologi şi este acum în centrul unei dispute uriaşe, care a izbucnit din cauza unor afirmaţii potrivit cărora poate declanşa leziuni cerebrale, că liniile directoare care reglementează utilizarea sa sunt slabe şi că este utilizată în mod disproporţionat la femei şi la persoanele în vârstă.

Cu toate acestea, alţi psihologi şi psihiatri nu sunt de acord. Aceştia spun că, deşi ECT induce crize uşoare şi poate declanşa, de asemenea, perturbări semnificative ale memoriei, este un instrument valoros pentru tratarea persoanelor cu depresie gravă, cu impulsuri sinucigaşe şi pentru care toate celelalte tratamente şi medicamente au eşuat. Ameliorarea poate fi indusă prin ECT care, subliniază ei, este aprobată de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă din Marea Britanie şi de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA, potrivit The Guardian.

Mulţi dintre cei care au nevoie de ECT au psihoze”, a declarat Sameer Jauhar de la Institutul de Psihiatrie, King’s College din Londra. „Ei aud voci care le spun că sunt oameni răi şi oribili care ar trebui să moară. Sunt în pericol faţă de ei înşişi. Alte tratamente pot eşua şi nu poţi face presupunerea că episodul va trece. Aici intervine ECT”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

ECT a fost dezvoltată în urmă cu peste 80 de ani, iar utilizarea sa a atins apogeul în Marea Britanie în anii 1970 şi 1980, când au fost administrate peste 50.000 de tratamente pe an, a declarat profesorul John Read de la East London University. „Astăzi, cifra este de aproximativ 2.500”, a adăugat Reed, care este un critic important al utilizării ECT.

„Ştim că provoacă leziuni cerebrale, a declarat el pentru Observer. „Cu toate acestea, nu ştim cât de multe daune sunt cauzate sau la câţi pacienţi, iar până când nu se va şti acest lucru, nu există nicio justificare etică sau ştiinţifică pentru utilizarea sa”.

Cu toate acestea, susţinătorii resping ideea că provoacă leziuni cerebrale. Poate duce la tulburări de memorie care pot dura luni de zile, dar ei insistă că impactul său nu este permanent.

De asemenea, există problema preponderenţei femeilor în rândul pacienţilor cărora li se administrează ECT. Un studiu recent indică faptul că acestea au de două ori mai multe şanse de a li se administra acest tratament decât bărbaţii. Acest lucru sugerează o prejudecată semnificativă din partea psihologilor, spun oponenţii ECT. Cu alte cuvinte, mai multe femei primesc ECT pentru că sunt mai vulnerabile la depresie.

Nu este clar cum afectează şocurile electrice creierul, chiar dacă sunt uşoare, susţin aceştia, „aşa că nu ar trebui să le administrăm”.