• Doi cercetători recomandă o întârziere în administrarea rapelului la vaccinul Pfizer
  • Potrivit acestora vaccinul Pfizer are o eficacitate de 92,6% după prima doză
  • Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomanda un interval maxim de 42 de zile între prima și a doua doză a vaccinului
  • FDA impune un decalaj de 21 de zile între cele două doze ale vaccinului Pfizer

Doi cercetători din Canada recomandă întârzierea administrării celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer Inc, despre care au spus că au o eficacitate de 92,6% după prima doză.

Danuta Skowronski și Gaston De Serres au declarat că și-au tras concluziile din documentele Pfizer transmise Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), scrie Reuters.

Constatările au fost, de asemenea, similare cu eficacitatea de 92,1% a primei doze pentru vaccinul Moderna, au adăugat cei doi cercetători în scrisoarea publicată în The New England Journal of Medicine.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Conform acestora, ar putea exista o anumită incertitudine cu privire la durata protecției cu o singură doză, dar administrarea celei de-a doua doze la o lună după prima a oferit „puține beneficii în plus, pe termen scurt”.

Având în vedere lipsa actuală de vaccin, amânarea celei de-a doua doze este o chestiune de securitate națională care, dacă este ignorată, va duce cu siguranță la mii de spitalizări și decese legate de COVID-19 în această iarnă în Statele Unite”, au avertizat autorii.

În răspunsul său, Pfizer a spus că schema de dozare alternativă a vaccinului său nu a fost încă evaluată, iar decizia a rămas la latitudinea autorităților sanitare.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) recomanda un interval maxim de 42 de zile între prima și a doua doză a vaccinului, în timp ce FDA impune un decalaj de 21 de zile între cele două doze ale vaccinului Pfizer.