• Autonomie cu probleme pentru copii în viziunea KFF: 1/5 adolescenți raportează simptome de anxietate și depresie.
  • Cauzele depresiei sunt legate de lipsa autonomiei și prea mult timp petrecut pe „ecrane”.
  • Copiii care au autonomie de mici, au mai multe șanse să aibă o sănătate mintală stabilă.
  • Copiii trebuie să învețe să facă mai multe lucruri singuri, fără ajutorul părinților.
  • Haidt: Copiii ar trebui să primească un smartphone abia în perioada liceului.
  • Dan Grațiela: Folosirea „ecranelor” afecteaza chimia.

Tu câtă autonomie îi oferi copilului tău? 1/5 adolescenți raportează simptome de anxietate și depresie. Iar un nou studiu arată faptul că lipsa de autonomie și folosirea în exces a „ecranelor” ar fi cauza acestui lucru. Copiii au nevoie de independență și autonomie, iar acestea trebuie oferite de către părinți încă de la primii ani ai vieții.

Grațiela Dan, psiholog: Pandemia ne-a aruncat pe toți în fața ecranelor

Mai clar îți spune Grațiela Dan, psiholog. „Există posibilitatea de a controla oarecum timpul petrecut în fața computerului. Dar e delicat. Pentru că în momentul de față copiii folosesc toate lucrurile astea pentru a-și face temele. Pandemia ne-a aruncat pe toți în fața ecranelor, ne-a obligat să rămânem acolo. După pandemie foarte multe forme de învățământ, de muncă și așa mai departe au rămas acolo. Cu atât mai mult trebuie să ținem cont de faptul că dacă noi nu ținem pasul cu tehnologia, atenție, nici celelalte organizații, organisme, nu reușesc să facă asta”, arată Grațiela Dan.

Marius Marinoff, analist comportamental: Ne dorim să fim mai protectivi cu copiii

Implicarea în activități și sarcini complexe, îi poate ajuta pe cei mici să dezvolte sentimentul de independență și mai ales curajul. Care sunt modalitățile indicate prin care le poți oferi copiilor tăi independența și autonomia de care au nevoie și care le va fi de ajutor pe parcursul vieții? Uite Ce activități sunt recomandate. Poate părinții ar trebui să ia în considerare reducerea timpului petrecut pe gadget-uri. Dar dacă problema devine chiar decizia ta de a interveni? Marius Marinoff, analist comportamental este încă și mai clar.

Recomandări

A MURIT BELA KAROLYI
ACUZAȚII PESTE ACUZAȚII
CÂND E GATA RĂZBOIUL?
CUM RĂMÂNE CU MIGRANȚII
LIBANUL E ATACAT
ATAC LA CASA LUI BIBI

„E important să înțelegem că toate temerile cu care ne încărcăm atât din mediul online, cât și din mediul offline, televiziune… toate acestea nu fac decât să ne dorim să fim mai protectivi cu copiii. Iar această supra-protecție ne face să intervenim în foarte multe aspecte ale vieții lor, într-adevăr știrbindu-le autonomia, știrbindu-le inclusiv posibilitatea de a se manifesta ei înșiși din dorința noastră de a fi supra-protectivi”, explică Marius Marinoff.

Citește și