• Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a fost invitat la Marius Tucă Show
  • Dorel Săndesc: „S-au făcut greșeli fără să se facă ceva”
  • „Bugetul pentru ATI a fost diminuat cu 65%”, a mărturisit Dorel Săndesc

Ne întoarcem la viața reală, la valul trei al pandemiei și situația din secțiile de Terapie Intensivă. Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, ne explică cum stăm și cât e de important să fim cu toții responsabili în aceste momente. 

Dorel Săndesc: „În 2020 s-au întâmplat lucruri în ATI românesc. La început aveam 1.300 ventilatoare în România și prin programele noastre am reușit să dublăm numărul de ventilatoare, numărul de paturi capabile să asigure, avem undeva la 3.000. Este o creștere semnificativă. Explica faptul că deși suntem sistemul sanitar cel mai prost finanțat din UE s-a reușit să se evite blocarea totală și situatii dramatice. A urmat acea perioadă de anestezie în care nu s-a întâmplat mai nimic, a trebuit să insistăm. Dialogul s-a reluat foarte lent și nu s-au continuat unele proiecte pe care le-am pus pe masa autorităților.”

„S-au făcut greșeli fără să se facă ceva”

Dorel Săndesc: „Dacă vorbim de greșeli, ceea ce e cu adevărat serios este că s-au facut fără să se facă ceva. S-au continuat foarte puține proiecte. Noi după tragedia de la Piatra Neamț am pus pe masa autorităților și invitați la Cotroceni acel program de modernizare a gazelor electrice. 40% din rețele necesită modernizare, am propus soluția, proiecte europene. Abia acum sunt puse pe site. Am propus un program prin care să se finanțeze contractele de mentenanță. Ce ne-a durut la adoptarea bugetului 2021 – bugetul pt ATI a fost diminuat cu 65%.”

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Marius Tucă Show, la Aleph News. “Tu, care-mi cânți de la magnetofon/ “Hello”, în dimineața asta-i joi/ Trec chelnerițe… Trage-n buze moi/ Țigara fină, sonda cu sifon,/ O copilandră-punk-omid-albastră/ Îngerii-și bagă-n ziduri o aripă” (Emil Brumaru).