Două clinici fac primele studii despre vaccinuri în România. Rezultatele arată că persoanele care au avut COVID-19 pot dezvolta de 10 ori mai mulți anticorpi

  • Se fac primele studii despre vaccinuri, în România
  • La Regina Maria vor fi analizați anticorpii a 300 de cadre medicale
  • MedLife a analizat un eșantion de 179 de persoane vaccinate
  • Cei care au trecut prin boală pot dezvolta de 10 ori mai mulți anticorpi
  • Medicii vor să pună stop consiprațiilor cu privire la vaccinul anti-COVID

Până acum ai aflat din studii făcute în străinătate despre eficacitatea vaccinurilor. Acum, afli chiar din România. Două clinici fac cercetări. Medicii de la MedLife au dat primele rezultate.

Din 179 de persoane analizate doar trei nu au dezvoltat anticorpi după vaccin. Cine nu a trecut prin boală a dezvoltat anticorpi în proporţie de aproape 100%, la 7 – 10 zile de la rapel. Persoanele infectate anterior au dezvoltat anticorpi din primele zile după vaccin. Asta reiese și din studiul observat de la Regina Maria. Acolo va începe un studiu pe un eșantion de 300 de persoane.

Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină laborator: „Avem foarte mulți colegi, un procent destul de mare, cred că peste 50% care s-au vaccinat, deși au trecut prin boală. Și da, titru de anticorpi este mul mai mare.”

Echipa de la Regina Maria va urmări timp de șase luni, peste 300 de medici care au fost vaccinați cu Pfizer și Moderna. Vaccinul rusesc e un pariu riscant.

Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină laborator: „Nu cred că mi-aș asuma acest lucru, eu ca și medic, pentru că este vorba de sănătatea unei populații întregi. O să aibă toate avizele ca celelalte vaccinuri, care au venit cu toate avizele pentru distribuție și utilizare, și indicații de utilizare în România, atunci da, este probabil momentul lui.