• Boala debutează brusc, cu febră mare, dureri de cap severe și stare de rău, a anunțat OMS.
  • Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru virusul Marburg.
  • Focarul din Ghana este doar al doilea din Africa de Vest, după ce în Guineea a fost detectat virusul anul trecut.

Ghana a confirmat primele două cazuri de îmbolnăvire cu virusul extrem de infecțios Marburg, a anunțat duminică Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un comunicat. Anunțul vine după ce doi pacienți fără legătură între ei din regiunea Ashanti din sudul Ghanei, ambii decedați ulterior, au fost depistați pozitiv la testul de depistare a virusului.

Pacienții prezentaseră simptome precum diaree, febră, greață și vărsături, a precizat OMS, adăugând că peste 90 de contacte sunt monitorizate. Marburg este o febră hemoragică virală infecțioasă din aceeași familie cu mai bine cunoscuta boală cu virus Ebola și are o rată de mortalitate de până la 88%, potrivit OMS.

Boala debutează brusc, cu febră mare, dureri de cap severe și stare de rău, a anunțat OMS. Virusul se transmite la om de la liliecii fructiferi și poate fi apoi transmis de la om la om prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafețe și materiale contaminate cu aceste fluide, a explicat OMS.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Măsurile luate de OMS

OMS a precizat că au fost puse în aplicare măsuri de limitare și că vor fi alocate mai multe resurse ca răspuns la epidemia din Ghana. OMS a avertizat, de asemenea, că în lipsa unor acțiuni imediate și decisive, Marburg poate scăpa cu ușurință de sub control.

Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru virusul Marburg. Cu toate acestea, șansele de supraviețuire ale unui pacient pot fi îmbunătățite prin îngrijiri care includ rehidratarea orală sau intravenoasă și tratamentul simptomelor specifice, a precizat OMS.

Serviciul de Sănătate din Ghana a îndemnat populația ghaneză să evite minele și peșterile ocupate de liliecii fructiferi și să gătească bine toate produsele din carne înainte de consum, pentru a contribui la reducerea riscului de răspândire a virusului. Liliecii de fructe sunt gazde naturale ale virusului Marburg, a precizat serviciul de sănătate.

Focarul din Ghana este doar al doilea din Africa de Vest, după ce în Guineea a fost detectat virusul anul trecut. Pacientul din focarul din Guineea a murit, de asemenea, din cauza virusului. Niciun alt caz nu a fost confirmat de autoritățile sanitare din Guineea.

În alte părți ale Africii, au fost raportate focare anterioare în Uganda, Kenya, Angola, Africa de Sud și Republica Democrată Congo. Epidemia din Angola din 2005 a fost cea mai mortală, cu peste 200 de morți. Potrivit OMS, țările cu risc mai mare de reapariție a virusului au fost contactate și sunt în alertă.