- O nouă cercetare arată că, cafeina îmbunătățește mobilitatea unei proteine de reglementare care se leagă de mitocondrii.
- Patru cești de cafea pe zi protejează inima de leziuni, potrivit unui nou studiu german.
- Cofeina are un efect protector și restaurator asupra mușchiului cardiac.
Consumul de cofeină a fost asociat de mult timp cu un risc mai mic pentru numeroase boli, inclusiv diabetul de tip II, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, dar mecanismul din spatele acestui efect protector nu a fost clar. O nouă cercetare, ale cărei rezultate au fost publicate în revista PLOS Biology, arată că, cafeina îmbunătățește mobilitatea unei proteine de reglementare care se leagă de mitocondrii.
Patru cești de cafea pe zi protejează inima de leziuni, potrivit unui nou studiu german, care a constatat că o astfel de cantitate zilnică de cofeină îmbunătățește transferul unei proteine de reglementare către mitocondrii, sporind rolul acestora în protejarea celulelor cardiovasculare de leziuni.
O echipă de la Școala de Medicină și Centrul de Cercetare IUF Leibnitz din Duesseldorf a descoperit că efectul protector este obținut cu o concentrație de cofeină echivalentă cu cea a patru cești de cafea pe zi. Prin cercetările lor, au arătat că proteina p27, cunoscută ca un inhibitor al ciclului celular, este prezentă în mitocondriile principalelor tipuri de celule din inimă.
În aceste celule, p27 mitocondrială a îmbunătățit migrația celulelor endoteliale, a protejat celulele musculare cardiace de moartea celulară și a inițiat transformarea fibroblastelor în celule care conțin fibre contractile, toate acestea fiind esențiale pentru recuperarea mușchiului cardiac după infarctul miocardic. Aceștia au descoperit că, cofeina promovează translocarea p27 în mitocondrii, declanșând un lanț de evenimente pozitive după ce se atinge o concentrație de cofeină echivalentă cu patru cești de cafea.
„Cercetarea noastră arată că cofeina are un efect protector și restaurator asupra mușchiului cardiac prin acțiunea proteinei mitocondriale p27, spune Judith Haendeler”, autorul studiului.