• O singură doză de Evusheld a redus atât nevoia de spitalizare, cât și decesul.
  • Evusheld a primit o autorizație de introducere pe piață pentru prevenirea COVID-19.
  • Tratamentul a dus la o reducere semnificativă a evoluției către o boală mai severă.

O singură doză de Evusheld administrată intramuscular pacienților nevaccinați, cu COVID-19, a redus atât nevoia de spitalizare, cât și decesul, potrivit studiului TACKLE, menționează Hospital Healthcare.

O singură doză de Evusheld administrată pacienților nevaccinați, nespitalizați, care se confruntă cu COVID-19 în formă ușoară până la moderată, a dus la o reducere semnificativă a evoluției către o boală mai severă (adică spitalizare) și a mortalității, comparativ cu cei cărora li s-a administrat medicamentul.

Acesta se administrează sub forma unei doze unice intramusculare, iar în martie 2022, EMA a acordat o autorizație de introducere pe piață a Evusheld pentru prevenirea COVID-19 la adulți și adolescenți cu vârste începând de la 12 ani și cu o greutate de cel puțin 40 kg înainte de o potențială expunere la virus.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Doza unică de Evusheld și rezultatele COVID-19

Un total de 903 participanți cu vârsta medie de 46,1 ani (50% femei) au fost înrolați și repartizați aleatoriu la administrarea tratamentului Evusheld (452) sau placebo. Puțin peste jumătate (52%) dintre participanți au fost de etnie hispanică sau latino-americană, 62% fiind de culoare albă și 4% de culoare sau afro-americani.

Un total de 89% din întreaga colectivitate avea cel puțin unul sau mai mulți factori de risc pentru COVID-19 sever, inclusiv un indice de masă corporală crescut, hipertensiune arterială, fumători actuali și diabet.

Criteriul principal de evaluare (COVID-19 sever sau deces) a apărut la 4% dintre cei care au primit o singură doză de Evusheld și la 9% dintre cei cărora li s-a administrat un placebo, iar această diferență a fost semnificativă.

În ceea ce privește siguranța, efectele adverse au apărut la 29% dintre cei cărora li s-a administrat Evusheld și la 36% dintre cei care au utilizat placebo, iar majoritatea au fost considerate a fi de gravitate ușoară sau moderată.

Cercetătorii au concluzionat că o singură doză de Evusheld a fost asociată cu o reducere semnificativă din punct de vedere statistic și clinic atât a evoluției spre o formă mai severă de COVID-19, cât și a decesului, comparativ cu placebo, în rândul pacienților adulți nevaccinați.