• În România se efectuează aproximativ 30 000 de teste COVID, zilnic
  • În România, autorităţile recunosc doar testele PCR
  • În UK sunt efectuate 250-300 000 teste PCR, zilnic

Numărul cazurilor de infecţie cu SARS-COV2 creşte tot mai mult, de la o zi la alta. Şi vom avea tot mai mulţi bolnavi de Covid în următoarea perioadă, avertizează medicul infecţionist Adrian Marinescu.

Acesta spune că, în acest moment, în Europa şi în America de Nord, varianta de virus care circulă este una cu transmitere rapidă.

Răspândirea bolii este, însă mult mai mare, acum. În 26 de judeţe din România rata de incidenţă este de peste 1,5 cazuri la o mie de locuitori. Iar la un număr atât de cazuri, creşte şi numărul bolnavilor care ajung în spitale. Medicul infecţionist Adrian Marinescu spune că soluţia pentru reducerea răspândirii bolii ar fi testarea masivă, chiar şi prin metode rapide.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Acum, în România, autorităţile folosesc doar testarea PCR. Iar capacitatea laboratoarelor este limitată. În plus, procesul de testare şi diagnosticare în laborator durează chiar şi 12 ore, îţi explică Ioana Streaţă, medic specialist în genetică medicală.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: “Vom avea multe cazuri, dar nu neapărat severe. Adică, se menţin acele forme medii şi severe, dar nu e nici o diferenţă între ceea ce s-a întâmplat la începutul pandemiei.”

Adrian Marinescu, medic infecţionist: “E adevărat că pot fi şi rezultate fals-pozitive, într-un anumit procent, dar e foarte important să fac izolarea. Să fac izolarea din primul moment. Pentru că acel test este rapid, asta înseamnă că în 15 minute aproximativ am rezultatul şi mi-ar fi foarte simplu să mă orientez să izolez acea persoană. La fel cu persoanele de contact.”

Ioana Streaţă, medic specialist Laboratorul de Genetică Medicală Craiova TC: “Capacitatea laboratorului, în prezent, este de 400 de teste pe zi. Sunt 6-7 ore cât durează să generezi rezultatele pentru 200 de probe. Şi mai durează, apoi, 4-5 ore ca să generezi şi să interpretezi rezultatele, să transmiţi şi să raportezi.”