• Ultimele 24 de ore au adus un dublu record negativ legat de COVID-19, în țară.
  • Avem cea mai mare rată de pozitivare a testelor.
  • Din peste 6 mii de teste, 1.591 au ieșit pozitive.

Până astăzi, 10 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 137.491 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 108.526 de pacienți au fost declarați vindecați.

România este, totodată, și țara cu cea mai mare rată de pozitivare a testelor. De asemenea, și în București s-a înregistrat un număr record de îmbolnăviri: 592. Situația se complică și pentru bolnavii cronic, care iar au accesul restricționat în spitale.

Dr. infecționist Adrian Marinescu: „Ne-am învățat și știm că după weekend se fac mai puține teste și numărul de cazuri e mai mic. E adevărat, cu o rată mare de pozitivitate, pentru că în weekend se testează conform definiției de caz, adică nu sunt testele la cerere. Legat de terapie intensivă, din păcate, chiar dacă nu e o creștere exponențială, este o creștere constantă de la o zi la alta, iar asta vine cumva după o logică precisă, pentru că dacă avem multe infectări, în ziua respectivă un procent va însemna și forme severe. Problema mare cu locurile de la terapie intensivă este că ele nu sunt distribuite uniform și atunci, în Capitală, dacă avem o sută de paturi e clar că sunt insuficiente la câți pacienți cu forme severe avem.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

În situația asta, noi toți știm ce să facem. Pe de altă parte și sistemul medical trebuie să fie pregătit, pentru că în zonele roșii, cum e Capitala, e clar că sunt necesare mai multe spitale cu mai multe locuri, și la non terapie și la terapie intesivă”.

Spitalul Colentina a intrat în prima linie

Dr. infecționist Adrian Marinescu: „Spitalul Colentina era o soluție foarte bună. E un spital pavilionar, multidisciplinar, care poate să asigure foarte bine partea de circuite de COVID, și are și un număr mare de locuri, are și terapie intensivă, sunt aproape de noi, de Matei Balș. Deci, Spitalul Colentina este o variantă foarte bună”.