• Dr. Daniela Stegaru: ,,Din păcate, nu există programe de educație medicală și în care oamenii să fie lămuriți pe înțelesul lor.”
  • Dr. Daniela Stegaru:,,Pacienții cu diabet zaharat nu iau mai ușor Covid decât populația generală. În schimb, prezența diabetului poate face ca evoluția Covidului să fie mult mai serioasă”
  • Dr. Daniela Stegaru: ,,Se presupune că pentru a ține sub control o boală este nevoie de vaccinare în proporție de 70-80%. Este nevoie cât mai repede!”
  • Mădălina Craiu: ,,Există și ceea ce se numește acum Covid Coordinator. Omul stă pe platou și are grijă ca toată lumea să poarte mască, să păstreze dintanța…”

Și dacă ziua de luni, 18 ianuarie 2021, s-a anunțat cea mai deprimantă zi a anului – Blue Monday – lasă-mă să-ți arăt că se poate și altfel. Adică mai pe optimism, pe informație și pe celebrul haz de necaz românesc. Îți spun doar atât: invitații de la ,,Ochii pe mine!” sunt remediul perfect pentru a spulbera mitul acestei zile!

Dr. Daniela Stegaru, medic diabetolog din cadrul Institutului Național de Diabet Nutriție și Boli Metabolice ,,Nicolae Paulescu” îți spune de ce este important să vaccinăm cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt.

Care sunt pacienții cu factor de risc, dar și cum combatem pe lângă epidemia de Covid-19 și epidemia de obezitate? Este diabetul zaharat, factor de risc pentru Covid-19 și pentru evoluția nefavorabilă a bolii care a îngenuncheat o întreagă planetă?

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

,,Nu aș putea spune că diabetul zaharat este neapărat un factor de risc propriu-zis pentru boală, cât este un factor de risc pentru evoluția nefavorabilă a Covid-19. Pacienții cu diabet zaharat nu iau mai ușor Covid decât populația generală, în schimb prezența diabetului poate face ca evoluția Covidului să fie mult mai serioasă, iar evoluția bolii mult mai severă”, susține medicul diabetolog. 

Dr. Daniela Stegaru susține însă că, pe fondul apariției epidemiei de Covid-19, oamenii s-au panicat, și-au neglijat bolile, ajungând, într-un final, în total dezechilibru.

,,Teama de Covid a dus la destabilizarea bolilor cronice care nu trec, indiferent dacă este pandemie sau sau nu”, conchide invitata lui Vlad Craioveanu din prima parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!”

D. Stegaru: „Diabetul zaharat ocupă primul loc”

Dr. Daniela Stegaru explică și de ce este important ca pacienții cu diabet să fie vaccinați cât mai repede posibil.

,,Dacă ne referim la încadrarea pe care mai marii noștri au făcut-o și, de asemenea, consiliile internaționale, diabetul zaharat ocupă primul loc. Aici, ne referim la pacienți cu factor de risc care ar avea nevoie de vaccinare împotriva Covid-19. Diabetul zaharat este urmat de obezitate. Obezitatea este o boală și trebuie să ținem cont de acest lucru și trebuie să luăm măsuri pentru a împiedica dezvoltarea ulterioară a patologiilor asociate.”

Daniela Stegaru, despre vaccinul care te-ar imuniza pe viață: ,,La noi, în medicină, orice afirmație trebuie susținută de dovezi!”

,,Cred că este foarte greu să presupunem că, un anumit tip de vaccin, ne-ar putea da imunitate pe viață. La noi, în medicină, orice afirmație trebuie susținută de dovezi. Dovada clinică pentru noi este timpul. De aceea, în momentul acesta pentru vaccinurile disponibile nu putem afirma decât că știm 100% siguri că pe șase luni oferă protecție. Nu înseamnă că nu va fi mai mult de atât.”

Medicul mărturisește că a așteptat cu sufletul la gură momentul vaccinării. Recunoaște franc: ,,este ceva ce aștept de 10 luni de zile de când s-a declanșat toată nebunia la noi în țară”

Dr. D. Stegaru: ,,Pentru a ține sub control o boală este nevoie de vaccinare în proporție de 70-80%”

,,Ca să ajungem să eradicăm sau să ținem sub control o boală, omul bolnav este cumva rezervorul  de viruși. Este cel care transmite mai departe infecția. Dacă eu sunt vaccinată și intru în contact cu un pacient bolnav, eu nu pot nici să iau de la el virusul respectiv și nici mai departe să-l duc acasă sau la serviciu, sau prietenilor mei.

Se presupune că pentru a ține sub control o boală este nevoie de vaccinare în proporție de 70-80%. Este nevoie cât mai repede! Ideal ar fi nevoie ca noi să ajungem la acest nivel de vaccinare în aceste șase luni în care știm siguri că toți cei care ne-am vaccinat acum suntem imunizați. Cumva, vom putea limita această boală.”

Dr. D. Stegaru: ,,Din păcate, populația nu este informată!”

Discutăm cu medicul Daniela Stegaru un subiect care deschide de fiecare dată adevărate Cutii ale Pandorei. Mai exact, despre educația medicală la români. Sublimă, dar lipsește cu desăvârșire!

,,Din păcate, suntem la pământ cu tot ce înseamnă educația medicală. Și aici, pentru că mă doare pe mine cele mai tare, m-aș referi în special, la partea de alimentația. Oamenii care trăiesc în România, tinerii, copiii, nu știu ce și cât și cum să mânânce. Nu mai vorbim aici de tot ce înseamnă acea parte de educație sexuală, dar la modul general și la modul de riscuri și cum ar trebui tinerii să se protejeze. Și, în ultimul rând, partea de vaccinare. Nu, din păcate, populația nu este informată. Din păcate, nu există programe de educație medicală și în care ei să fie lămuriți pe înțelesul lor.”

Dr. Daniela Stegaru vorbește și despre lecțiile pandemiei. Am învățat oare ceva din ele?

,,Cred că pandemia asta de Covid ar trebui să ne învețe niște lucruri. Ar trebui să ne învețe faptul că educația medicală ar trebui să înceapă cât mai curând posibil în școli, poate chiar și la grădiniță. În momentul în care apare o provocare, cum a fost această pandemie, oamenii să aibă încredere în ceea ce li se spune și să nu caute să se informeze ce spune nu știu care domn la colț de stradă”, conchide medicul diabetolog.

Mădălina Craiu, despre umbre și lumini în actorie

Ne întâlnim apoi cu actrița Mădălina Craiu – cu siguranță, ai admirat-o în serialul „Umbre” – cu care vorbim descris despre actorie, despre talent, despre a întâlni persoanele potrivite la momentul potrivit, dar și despre cât de mult contează să-ți urmezi întotdeuna visele. Căci, vorba aceea, dacă unde talent, este și poftă de viață!

Ce spune Mădălina Craiu despre condițiile de filmare în pandemie: ,, În industria cinematografică te simți fenomenal de sigur”

,,Am filmat pe pandemie întregul serial Ruxx, am purtat măștile tot timpul pe pauză. Suntem testați des, în industria cinematografică te simți fenomenal de sigur, este cel mai sigur loc în care poți să fii, la filmare. Ne testează cam la 2-3 zile pentru că depinde și dacă jucăm cu un actor nou.  Eu sunt la al 37-lea test, practic nu mai simt nasul. Te simți foarte sigur. Există și ceea ce se numește acum Covid Coordinator, care este un nou job, omul stă pe platou și are grijă ca toată lumea să poarte masca, să păstreze dintanța…”

Mădălina Craiu, despre actorie: ,,Să poți să arăți cele mai intime lucruri din tine la adăpostul unei măști”

,, Cred că unul dintre motivele pentru care m-am făcut actriță este tocmai că pot să pun mască. Că, de fapt, sunt foarte timidă și că pot să-mi explorez creativitatea cu filtru.”

În ciuda a tot ceea ce însemnat anul 2020 pentru lumea teatrului și a filmului, Mădălina Craiu se consideră cu adevărat norocoasă. Recunoaște că serialul ,,Umbre” este o carte de vizită cu relevanță. Actrița mărturisește însă că, până la o deplină maturitate artistică, mai este de lucrat.

,,Mă consider fenomenal de norocoasă că am avut atât de lucru. Sunt la al doilea serial HBO. Aș fi ingrată cu totul să zic că nu am avut proiecte. Ideea este ce fac eu și ce-mi propun în care proiect. Și ce-mi propun este să îmbunătățesc meșteșugul până când voi ajunge să pot să spun că este un nivel artistic. (…) Sunt în acest moment al vieții mele în care consider că nu am ajuns încă la maturitatea artistică la care îmi dorect să ajung.”

Ce spune actrița Mădălina Craiu despre vaccinare

,,Mă vaccinez, sunt pro. Vaccinul care va veni, pe acela îl voi folosi, mi se pare logic cumva. Mi-aș dori să vină cât mai repede, mi-aș dori să putem să ne desfășurăm, noi, umanitatea mai repede”, conchide actrița.