• Dr. Mihaela Leventer: ,,Medicul a trecut de la poziția de Zeu în perioada comunistă, la un cetățean normal, pus la zid de media de foarte multe ori.”
  • M. Leventer, despre purtarea măștii: ,,Ne mănâncă fața, pielea se irită, dar toate acestea pot fi ținute sub control, e mai importantă viața.”
  • M. Leventer: ,,O tabletă de 2.000 de unități de vitamina D, poate fi luată fără spaimă sau grijă. Noi sintetizăm vitamina D, ne clădim reacția imună, lipsa luminii duce la depresie.”

„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi luni seara la Aleph News, medicul dermatolog Mihaela Leventer şi John Varbiu, unul dintre fondatorii festivalului Summer Well.

Dr. Mihaela Leventer a vorbit despre povestea din spatele profesionistului, dar şi la ce ar trebui să fim atenţi –dermatologic vorbind – în acest sezon, în care epidemia de Covid-19 a schimbat prioritățile pacientului, accentuând teama, dar și neîncrederea în spitalele românești.

Dr. M. Leventer: „Recomand masca cu toată încrederea”

Purtatul măștii a creat în aceste luni de epidemie numeroase controverse și dezbateri. Medicul dermatolog Mihaela Leventer te liniștește și îți spune că problemele dermatologice cauzate de purtarea măștii de protecție pot fi ținute sub control. Susține, în schimb, că masca îți poate salva viața.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

,,Masca ne protejează, dar și noi ne plângem de purtarea măștii. Ne mănâncă fața, pielea se irită, cei care au seboree fac o pusee exacerbată de acnee. Dar toate acestea pot fi ținute sub control, e mai importantă viața. Noi, dermatologii, putem să tratăm toate aspectele neplăcute care apar din cauza măștii. La început, nu am acceptat faptul că masca poate face rău, pentru că de o viață lucrez ca medic și port mască și nu am observat probleme.

Dar, în ritmul actual în care stăm, în spital, stăm cu două măști în zilele de operații. E foarte greu să lucrăm, să respirăm, să trăim, așa cum ar trebui să trăim. (…) Recomand masca cu toată încrederea, se poate respira prin măștile chirurgicale, dacă pui o mască mai puternică îți dai seama ce bine e cu o mască chirurgicală. Purtatul măștii salvează viața”, îți explică dr. Mihaela Leventer.

M. Leventer: ,,Pe umerii medicului apasă o responsabilitate socială foarte mare”

Dr. Mihaela Leventer devoaleză și motivul pentru care a ales medicina. Mărturisește însă că lucrurile s-au schimbat și că, în zilele noastre, pe umerii medicilor apasă o foarte mare responsabilitate socială.

Invitata lui Vlad Craioveanu este medic dermatolog cu peste 30 de ani de vechime, având peste 3.000 de consultății și peste 2.000 de intervenții de dermatologie anual.

,,La noi, s-a hotărât în familie că asta trebuie să fac. Nu m-a întrebat nimeni ce aș vrea să fac sau ce talente deosebite am. Medicina părea o meserie sigură și cu o piață bună. Cu o singură excepție, faptul că pe umerii medicului apasă o responsabilitate socială foarte mare.

Medicul a trecut de la poziția de Zeu în perioada comunistă, la un cetățean normal pus la zid de media de foarte multe ori. Când este erou, când este inamicul public numărul unu. Cumva, e o meserie care se recreionează în momentul de față. Fără medic nu se poate, iar societatea ar trebui să învețe să-l respecte, iar medicul, la rândul lui, să aibă un comportament responsabil și să își revendice poziția socială pe drept.”

M. Leventer: ,,O tabletă de 2.000 de unități de vitamina D, poate fi luată fără spaimă sau grijă”

Statul acasă, izolarea, distanțarea socială sunt factori care au amplificat lipsa vitaminei D din organism. Este bine să acționați din timp pentru a remedia situația, deoarece lipsa expunerii la lumină poate duce chiar și la depresie.

 ,,Lipsa expunerii la lumină se poate suplini cu aport de vitamina D. Se recomandă să luăm vitamina D în scop preventiv. O tabletă de 2.000 de unități de vitamina D, poate fi luată fără spaimă sau grijă. Noi sintetizăm vitamina D, ne clădim reacția imună, lipsa luminii duce la depresie”, conchide dr. Mihaela Leventer.

M. Leventer, despre micro-chirurgia Mohs și șansele d vindecare ale pacientului

Mihaela Leventer îți vorbeşte şi despre micro-chirurgia Mohs, cea mai avansată tehnică din dermatologie. Ce presupune și ce șanse de vindecare îi dă pacientului?

,,Microchirurgia este o procedură chirurgicală, care permite chirurgului dermatolog sau plastician, să verifice în timp real, în timpul operației, întinderea tumorii în țesuturi și să scoată tumora cu toate rădăcinile ei, dând pacientului șansa de vindecare.

În loc să am o tumoră care provoacă recidivă și mutilează sau omoară pacientul, avem șansa să vindecăm pacientul, mai ales dacă tumora este surprinsă în fazele de debut, vindecarea este 100%.

Sunt câteva tumori de piele care se tratează în felul acesta, sunt câteva indicații speciale, de exemplu tumorile feței, pentru că nu am posibilitatea tehnică să mă duc la o margine mare. Imaginează-ți cum e să ai o tumoră pe pleoapă, pe buză, pe vârful nasului, pe ureche. Trebuie să scoți exact ceea ce este bolnav, să salvezi ceea ce este sănătos și să dai șansă pacientului la o viață lungă și sănătoasă.”

Problema deshidratării pielii, în topul consultațiilor online

Aflăm de la invitata lui Vlad Craioveanu și faptul că, în pandemie cele mai multe cereri de consultații online au fost pentru problema deshidratării pielii, amplificată de folosirea excesivă a dezinfectanților.

Totodată, întreaga situație din perioada Covid-19 a dus la o neîncredere și mai mare  a pacienților în serviciile medicale, mulți preferând să nu-și mai trateze bolile.

,,Nu orice boală de piele poate fi diagnosticată prin telemedicină, prin poze pe care le poți trimite medicului. Am avut consultații ale românilor care trăiesc în alte țări.”

M. Leventer, adevărul dureros despre spitalele românești

În ceea ce privește tragedia de la Piatra Neamț – acolo unde zece persoane au murit în urma incendiului de la secţia ATI a Spitalului Judeţean – dr. Mihaela Leventer confirmă un adevăr dureros: spitalele noastre lasă de dorit, mai ales în cazurile de urgență extremă.

,,Spitalele noastre sunt foarte vechi, nepregătite și pentru pandemie, dar și pentru accidente, ca explozia de la Piatra Neamț. (…) Sunt spitale unde se întâmplă minuni, să ofere șansa de viață pacienților cu 80% din corp ars. Există și viață după arsură, dacă pielea este îngrijită corect.”

Well, well…fără Summer Well!

Şi de la sănătatea noastră cea de toate zilele, ne întoarcem în căutarea vremurilor bune – muzică, distracție, socializare  – cu John Varbiu, unul dintre fondatorii festivalului Summer Well.

În 2019, festivalul Summer Well – cel mai longeviv dintre festivalurile consacrate în România – a adunat în 3 zile 52.000 de oameni. În acest an ar fi trebuit să fie o ediție cu totul și cu totul special, una aniversară:10 ani de la înființare.

Epidemia de Covid -19 a schimbat însă regulile jocului, zona artistică fiind printre cele mai lovite de apariția virusului.

John Varbiu, despre proiecte în pandemie și cu gândul la un Summer Well în 2021

Invitatul lui Vlad Craioveanu susține că nu este adeptul festivalelor drive-in, deoarece îți răpesc din experiență. Așa că, speră ca în 2021 festivalul Summer Well să revină mai în forță și să adune cât mai mult public. Până atunci, lucrează la noi proiecte, respectând regulile de distanțare și restricțiile autorităților.

,,Am gândit un proiect care se numește Summer Well Simfonic, pe care l-am gândit cu cei de la Orchestra Simfonică București. Proiectul constă în următoarea rețetă: Orchestra Simfonică București reorchestrează în manieră simfonică câte un hit al fiecărei formații care este anunțată pentru line-up-ul din zilele următoare. Asta a prins foarte bine. Ne-am trezit cu mult mai multă lume de cât ne așteptam. A devenit o tradiție. În felul acesta ajungem la proiectul de care aminteam.

L-am scris celor de la Nothing but thieves, pentru că ei au fost foarte impresionați de varianta piesei acesteia. Am intrat într-un dialog cu ei și, din discuții am ajuns la reorchestrarea ultimului lor single de pe vremea respectivă “Real love song” și am dus Orchestra Simfonică chiar în locația festivalului. Trupa nu a mai avut cum să ajungă, dar a fost pe ecrane. Ne place foarte mult ce a ieșit. Nu pot să spun că au fost circumspecți la prima propunere, dar era un lucru total diferit de ce făceau în mod normal.

John Varbiu, unul dintre fondatorii Summer Well, susține că pasiunea pentru muzică i-a determinat cursul vieții. Mărturisește că nu a făcut compromisuri în ceea ce privește artiștii invitați la festivalul Summer Well.