• Numărul celor care cer să fie testați depășește de multe ori capacitatea echipajelor de la Ambulanță care vin să recolteze probe.
  • Așa a ajuns DSP Iași să ceară ajutor de la oameni. Adică cere șoferi și mașini.
  • Un echipaj nu poate face mai mult de 20 – 30 de recoltări într-o tură.

Știi că dacă ai simptome sau te simți rău poți cere să fii testat. Numărul celor care fac asta depășește de multe ori capacitatea echipajelor de la Ambulanță care vin să recolteze probe.

Așa a ajuns DSP Iași să ceară ajutor de la oameni. Adică cere șoferi și mașini.

Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi: „Aprecierea noastră ar fi că în jur de 10 maşini dacă am avea am putea să acoperim această cerere. Cu cât a crescut numărul de teste care se fac la domiciliu, să spunem faţă de luna trecută?
Erau între 30-50 pe zi, în present 100 , 100 şi…“.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Te întrebi cât de solicitaţi sunt cei de la Ambulanţă? Pe lângă misiunile normale, câte două sau trei echipaje se ocupă zilnic de recoltările de la domiciliu. Un echipaj nu poate face mai mult de 20 – 30 de recoltări într-o tură.

Nicolai Pralea, asistent şef, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi: „În data de 23.11.2020 au fost 175 de cereri de recoltare. Din păcate, la numărul de 175 de cereri luate ca exemplu echipajele nu puteau face mai mult de 80 – 90 de testări în acea zi, în funcţie de locaţie, trafic, plus că echipajele după un număr de 10 recoltări vin la decontaminare şi e procedură care la fel durează.“

Deja sunt câteva instituţii care s-au oferit să ajute, pe lângă cele care acum oferă sprijin. Inspectoratul Şcolar, compania Antibiotice şi Serviciul Voluntar de Ambulanţă sunt pe listă.

Marius Benchea, Directorul Serviciului Voluntar de Ambulanţă Iaşi: „Noi am pus la dispoziţia DSP în fiecare zi 5 autovehicule cu şoferi voluntari. Solicitarea noastră atât către DSP sau alte instituţii sau entităţi private este să sprijine financiar această activitate deoarece avem nevoie pentru a acoperi costurile cu transporturile echipajelor care au astfel de solicitări.“