După Suedia, o altă țară a oprit vaccinarea cu Moderna pentru tineri. Care sunt motivele

  • Această decizie este valabilă până la 1 decembrie 2021, după care Agenția de Sănătate Publică va furniza informații suplimentare.
  • Utilizarea vaccinului covid-19 de la Modena se suspendă pentru toți cei născuți în 1991 și ulterior.
  • Motivul este semnalarea unor efecte secundare, cum ar fi inflamarea mușchiului cardiac sau a pericardului

Suedia oprește vaccinarea împotriva #COVID19 cu Spikevax de la Moderna pentru cei născuți în 1991 sau mai târziu, invocând efecte secundare, inclusiv inflamarea mușchiului cardiac, potrivit autorităților de sănătate publică Agenția de Sănătate Publică a decis să suspende utilizarea vaccinului Moderna pentru toate persoanele născute în 1991 și ulterior, ca măsură de precauție. Motivul este semnalarea unui risc crescut de efecte secundare, cum ar fi inflamarea mușchiului cardiac sau a pericardului. Cu toate acestea, riscul de a fi afectat este foarte mic.

Inflamația mușchiului cardiac (miocardita) și pericardita se rezolvă de obicei de la sine, dar simptomele trebuie să fie evaluate de un medic. Afecțiunile sunt cele mai frecvente în rândul bărbaților tineri, asociate cu infecții virale, cum ar fi covidul-19. În 2019, aproximativ 300 de persoane sub 30 de ani au fost spitalizate cu miocardită.

Datele indică, de asemenea, o prevalență crescută asociată cu vaccinarea cu covid-19, în principal la adolescenți și adulți tineri și mai ales la băieți și bărbați. Pentru individ, riscul de a fi afectat este foarte scăzut; este un efect secundar foarte rar.

Analizele preliminare recente din surse de date suedeze și nordice sugerează că asocierea este deosebit de clară în cazul vaccinului Spikevax de la Moderna, în special după a doua doză. Creșterea riscului este înregistrată în primele patru săptămâni de la vaccinare, în special în primele două săptămâni.

Ce decizie a luat Agenția de Sănătate Publică

Agenția de Sănătate Publică a decis să recomande o pauză în utilizarea Spikevax la persoanele născute în 1991 și ulterior. Pentru aceste grupe de vârstă, se recomandă în schimb vaccinul Comirnaty de la Pfizer/Biontech. Această decizie este valabilă până la 1 decembrie 2021, după care Agenția de Sănătate Publică va furniza informații suplimentare.

„Cei care au fost vaccinați recent, cu prima sau a doua doză de vaccin Modena, nu trebuie să fie îngrijorați, deoarece riscul este foarte scăzut, dar este bine să știți la ce simptome trebuie să fiți atenți”, spune Anders Tegnell, medic specializat în boli infecțioase.

Atât miocardita, cât și pericardita dispar adesea de la sine, fără a provoca simptome de durată, dar simptomele suspecte trebuie evaluate de un medic, de exemplu, la un centru de sănătate sau la camera de urgență. În cazul cazurilor confirmate poate fi necesar tratament medical și monitorizare în spital.

Simptomele miocarditei și/sau pericarditei includ:

  • Oboseală și dificultăți de respirație
  • Bătăi neregulate ale inimii și palpitații
  • Febră și dureri de corp
  • O senzație de presiune sau greutate în piept
  • Doare să respiri adânc
  • Durere în partea stângă sau mijlocie a pieptului

UPDATE. După Suedia, și Danemarca suspendă vaccinarea cu Moderna

Suedia şi Danemarca suspendă vaccinare cu Moderna a persoanelor tinere, după apariţia unor reacţii

„Conexiunea este deosebit de clară atunci când vine vorba de vaccinul Moderna Spikevax, mai ales după a doua doză”, a declarat agenţia de sănătate într-un comunicat, adăugând însă că riscul de a fi afectat este foarte mic. Danemarca a spus că a decis să întrerupă administrarea vaccinului Moderna persoanelor cu vârsta sub 18 ani conform unui „principiu de precauţie”.

„În datele preliminare există suspiciunea unui risc de inflamaţie cardiacă la vaccinarea cu Moderna”, a declarat autoritatea daneză pentru sănătate într-un comunicat.

Suedia şi Danemarca au declarat că recomandă acum vaccinul Comirnaty, de la Pfizer / Biontech.

Şi Finlanda este așteptată să publice o decizie similară joi.