• Elita Rusiei a primit acces la un vaccin experimental la Covid-19 încă din luna aprilie
  • Directorii marilor companii rusești, dar și miliardari și oficiali guvernamentali au obținut doze ale vaccinului dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova
  • Vaccinul Gamaleya, finanțat de statul rus, a fost inclus într-un proces de testare pe oameni, finalizat săptămâna trecută

Numeroși oameni de afaceri, miliardari, directori de companii și oficiali guvernamentali au primit doze ale unui vaccin experimental, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, încă din luna aprilie, au dezvăluit surse apropiate proiectului, potrivit Bloomberg.

Rusia se află printre țările care vor să lanseze imediat un vaccin împotriva Covid-19. Institutul Gamaleya a finalizat un proces de testare pe oameni, în care a fost implicat personal militar, însă rezultatele acestuia nu au fost publicate. Prima fază de testare a vaccinului pe oameni finanțat de statul rus a implicat 40 de oameni, iar în următoarea etapă grupul se va mări.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, nu a răspuns atunci când a fost întrebat dacă Vladimir Putin sau alți oficiali din administrația prezidențială au beneficiat de acest vaccin.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Se pare că rușii se alfă într-un stadiu avansat al dezvoltării vaccinului, comparativ cu țările vestice. Specialiștii spun că în luna august urmează o nouă rundă de teste, pe mii de oameni din Rusia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, fiind de așteptat ca vaccinul să fie distribuit la nivel național în septembrie.

Săptămâna trecută, țări precum Canada, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, au acuzat Rusia că ar fi încercat să fure, cu ajutorul hackerilor, cercetările privind vaccinul. Oficialii ruși au negat acuzațiile.

Rusia a raportat peste 750.000 de cazuri de coronavirus, fiind pe locul patru în lume la acest capitol.