• EMA investighează cazurile de sângerări interne apărute după administrarea vaccinului AstraZeneca
  • Autoritatea europeană a transmis că analizează și rapoartele cu privire la apariția de cheaguri de sânge după administrarea serului Johnson & Johnson
  • Au fost raportate patru cazuri grave de cheaguri de sânge după injectarea cu Johnson & Johnson

UPDATE 18:30 – Johnson & Johnson a declarat că a luat la cunoștință de rapoartele legate de formarea cheagurilor de sânge după administrarea vaccinului și că lucrează cu autoritățile de reglementare pentru a evalua datele și a furniza toate informațiile relevante, potrivit Sky News.

„În prezent, nu a fost stabilită nicio relație de cauzalitate clară între aceste evenimente rare și vaccinul Janssen COVID-19″, a declarat compania într-un comunicat.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat vineri că investighează mai multe cazuri de sângerări interne apărute după administrarea vaccinului AstraZeneca, precum și rapoartele cu privire la apariția unor cheaguri de sânge după injectarea serului Johnson & Johnson, relatează Reuters.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Patru cazuri grave de cheaguri de sânge, dintre care unul fatal, au fost raportate după inocularea vaccinului Johnson & Johnson, a transmis EMA. Autoritea a precizat că un caz s-a înregistrat în timpul testelor preclinice, iar celelalte trei au apărut în SUA după ce vaccinul a fost aprobat.

De asemenea, au fost raportate cinci cazuri de sindrom de scurgere capilară care ar avea legatătură de vaccinul AstraZeneca. Afecțiunea, în care sângele se scurge din capilar în mușchi și cavități corporale, se caracterizează prin umflarea țesuturilor și scăderea tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, EMA a spus că „în acest stadiu, nu este încă clar dacă există o asociere cauzală” între vaccinuri și condițiile raportate. Companiile și AstraZeneca și Johnson & Johnson nu au comentat subiectul deocamdată.