Protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID-19 ar putea dura până la un an, spun surse din Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Durata protecţiei oferite de vaccin nu este cunoscută, dar sursele EMA aduc o surpriză plăcută: „Nu ştim cu precizie, dar avem date referitoare la răspunsul imun care arată modul în care anticorpii se păstrează până cel puţin 6 luni. Şi pe baza modului în care aceştia se reduc în timp, se poate deduce că o protecţie de până la un an este absolut posibilă”, scrie La Stampa.

Aceleaşi surse adaugă că „variabila privind durata protecţiei este o combinaţie a cantităţii de anticorpi, a memoriei imune, dar şi a felului în care afectează variantele. Dacă apar noi variante foarte îndepărtate de virusul de bază trebuie evident luate în considerare. Până în prezent, mi se pare că pot spune că aceste vaccinuri au potenţialul de a acoperi semnificativ variantele care circulă şi pe baza datelor preliminare, probabil că vor fi eficiente cel puţin un an”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Studiile făcute în Israel, Marea Britanie şi SUA vor putea furniza date suplimentare.

Punând toate aceste informaţii la un loc, vom înţelege mai bine când va fi momentul potrivit să facem a treia doză”, a spus aceeaşi sursă, care exclude a treia doză de vaccin după vara aceasta.