EMA recomandă introducerea inflamaţiilor cardiace pe lista efectelor adverse ale vaccinurilor Pfizer și Moderna

Medic care se află într-un laborator medical. Odată ce SARS-CoV-2 a început să aibă diverse mutații, oamenii de știință și cercetătorii își doresc să găsească un vaccin care să fie eficient împotriva mai multor tulpini. Sursa Foto: HEPTA
  • EMA: Miocardita și pericardita trebuie enumerate ca posibile efecte secundare ale celor două vaccinuri ARNm, Pfizer și Moderna.
  • EMA sfătuieşte persoanele care au un istoric medical de sindrom de scurgere capilară să evite vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson.
  • EMA, despre vaccinul Johnson & Johnson: Persoanele care au un istoric medical de sindrom de scurgere capilară să evite serul.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a găsit o posibilă legătură între inflamația cardiacă foarte rară și vaccinurile COVID-19 de la Pfizer și Moderna, transmite Reuters. Totodată, specialiștii susțin că astfel de cazuri au apărut în decurs de 14 zile de la imunizare.

EMA recomandă ca miocarditele şi pericarditele să fie trecute în prospectul vaccinurilor produse de Pfizer şi Moderna drept noi efecte secundare.

De asemenea, EMA sfătuieşte persoanele care au un istoric medical de sindrom de scurgere capilară să evite vaccinul anti-coronavirus produs de Johnson & Johnson.

În ceea ce priveşte vaccinul produs de AstraZeneca, EMA recomandă adăugarea unui avertisment cu privire la riscul producerii sindromului Guillain-Barré.