• Variola maimuțelor este înrudită cu variola, o boală mortală care a fost eradicată în 1980.
  • Variola maimuței este mult mai puțin severă, cu o rată de mortalitate de 3-6%.
  • Experții încearcă să determine ce a provocat această „situație neobișnuită” în lume.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că cele 200 de cazuri de variola maimuței descoperite în ultimele săptămâni în afara țărilor în care circulă de obicei virusul ar putea fi doar începutul. „Nu știm dacă asistăm doar la vârful icebergului [sau] dacă există mult mai multe cazuri nedetectate în comunități”, a recunoscut vineri Sylvie Briand, șefa departamentului de pregătire și prevenire a epidemiilor și pandemiilor din cadrul OMS, în cadrul unei ședințe de informare a țărilor.

De când Marea Britanie a raportat pentru prima dată un caz confirmat de variolă de maimuță, la 7 mai, aproape 200 de cazuri au fost raportate la agenția de sănătate a ONU în țări aflate departe de statele în care virusul este endemic.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a estimat numărul acestor cazuri la 219.
Endemice în mai multe țări din Africa de Vest și Centrală, cazurile de variolă a maimuțelor au fost depistate brusc în alte peste 20 de țări din întreaga lume, inclusiv în SUA, Australia, Emiratele Arabe Unite și aproape o duzină de țări din UE.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ministerul spaniol al Sănătății a declarat vineri că 98 de cazuri au fost confirmate acolo până în prezent, în timp ce Marea Britanie numără în prezent 90 de infecții verificate. Între timp, Portugalia a înregistrat 74 de cazuri confirmate, au declarat vineri autoritățile sanitare, adăugând că toate incidentele sunt la bărbați, în principal cu vârste sub 40 de ani. Argentina a confirmat vineri primele două cazuri de monkeypox din America Latină.

„Suntem încă la începutul, foarte, foarte la începutul acestui eveniment”, a declarat Briand reprezentanților statelor membre care participă la Adunarea Mondială a Sănătății de la Geneva. „Știm că vom avea mai multe cazuri în zilele următoare”, a spus ea, dar a subliniat că nu este nevoie să ne panicăm.

Variola maimuțelor este înrudită cu variola, o boală mortală care a fost eradicată în 1980. Dar variola maimuței este mult mai puțin severă, cu o rată de mortalitate de 3-6%. Majoritatea oamenilor se recuperează în trei-patru săptămâni.

Nu există prea multe tratamente, dar există unele antivirale dezvoltate împotriva variolei, inclusiv unul care a fost aprobat recent de Agenția Europeană pentru Medicamente împotriva variolei, a precizat Briand. Vaccinurile dezvoltate pentru variolă s-au dovedit a fi, de asemenea, eficiente în proporție de aproximativ 85% în prevenirea variolei maimuțelor.

Cu toate acestea, deoarece variola nu a mai reprezentat o amenințare de peste patru decenii, majoritatea persoanelor cu vârsta sub 45 de ani nu au primit vaccinul, iar rezervele de vaccinuri sunt astăzi foarte limitate. Briand a declarat că experții încearcă să determine ce a provocat această „situație neobișnuită”, precizând că investigațiile preliminare nu par să indice că virusul care provoacă variola maimuței s-a schimbat sau a suferit mutații.