• Anders Tegnell este principalul epidemiolog al Suediei și cel care a dezvoltat strategia neobișnuită a țării împotriva Covid-19
  • Acesta spune că vor mai apărea cazuri locale, izolate
  • Anders Tegnell prezice faptul că țara sa nu se va mai confrunta cu un al doilea val major

Suedia ar putea să se confrunte doar cu focare locale, un al doilea val fiind puțin probabil în această toamnă, e de părere Anders Tegnell, principalul epidemiolog al Suediei și cel care a dezvoltat strategia neobișnuită a țării împotriva Covid-19, anunță Reuters.

Scandinavii nu au închis afacerile, restaurantele, iar unele școli au rămas deschise în timpul pandemiei. De asemenea, masca de protecție nu a fost recomandată, iar purtarea ei este un lucru rar întâlnit în Suedia.

Comparativ cu țările vecine, Suedia a suferit cele mai multe decese, dar nu la fel de multe ca alte state europene precum Belgia, Spania sau Marea Britanie. De asemenea, numărul cazurilor noi, spitalizările și decesele au crescut în mod alarmant în ultimele luni, iar faptul că suedezii se întorc din vacanțe, iar noul an școlar stă să înceapă, îi face pe experți să se întrebe dacă un al doilea val de infectări este probabil.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Anders Tegnell îi contrazice însă.

„Nu credem că vom avea un al doilea val clasic, așa cum sunt cele întâlnite în cazul gripei, unde contaminarea se răspândește la nivel comunitar din nou. Această infecție pare că se manifestă într-un mod diferit. Răspândirea e mult fragmentată, astfel că există probabilitatea – cum se vede în prezent în Europa – să apară focare în anumite locuri specifice, cum ar fi locurile de muncă sau medii similare, în această toamnă”, a declarat Anders Tegnell, pentru presa locală.

Mai mulți specialiști au fost extrem de critici la adresa strategiei adoptată de Suedia, cerând autorităților să fie precaute în perioada următoare.

„Trebuie ca fiecare să fie îngrijorat desprea această boală pentru că este extrem de impredictibilă. Dar că ne vom întoarce la situația din primăvară? Nu credem asta”, a încheiat Tegnell.