• A apărut un nou efect advers al vaccinului anti-COVID.
  • Pacienții spun că simt gustul de nichel în gură după vaccinare.
  • Se cere un studiu urgent pentru a vedea riscurile.

Pe măsură ce crește numărul celor vaccinați, crește și lista efectelor adverse. Cel mai recent este gustul metalic. Mai multe persoane au raportat acest efect advers la câteva minute după prima doză de Pfizer. Medicii spun că observat acest lucru și la alte vaccinuri, administrate în trecut.

Ce spun medicii?

Medicii spun că poate apărea gustul metalic, dar dispare în timp. Și că raportarea efectelor adverse ține și de mulți alți factori, în afară de reacția sistemului imunitar. Depinde dacă ești obosit, stresat sau cum percepi durerea.

Dar dacă nu ai efecte secundare, înseamnă că vaccinul nu a funcționat?

Toți experții în boli infecțioase îți spun că această teorie nu este adevărată. Gândește-te, pentru orice medicament pe care îl iei ai efecte adverse? Rata fiecărui tip de reacție este precizată în prospectul vaccinului. La vaccinul AstraZeneca sunt raportate mai multe efecte după prima doză, la vaccinurile pe bază de ARN Mesager, respectiv Pfizer și Moderna știm că aceste reacții apar mai frecvent după a doua doză.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Și pentru a treia doză? Deja medicii iau în calcul acest lucru

Nimeni nu știe care va fi reacția organismului după a treia doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că este posibil să fie nevoie de această a treia doză de vaccin, după o anumită perioadă. Dar pe măsură ce avanseză studiile se pare că imunitatea după vaccinare durează mai multc de 12 luni.