• Un nou studiu arată că, copiii care au un nivel mai ridicat de activitate fizică zilnică sunt mult mai puțin predispuși la răceala comună.
  • Copiii care participă la trei sau mai multe ore de sport pe săptămână au avut de-a face cu mai puține zile de simptome de infecții ale căilor respiratorii decât cei care nu fac sport în mod regulat.
  • Echipa de cercetare susține că mai multe exerciții fizice pot ajuta la scăderea riscului de infecție prin reducerea numărului de citokine inflamatorii (care sunt legate de inflamația cronică și de boli).

Un nou studiu realizat de Universitatea de Medicină din Varșovia arată că copiii care au un nivel mai ridicat de activitate fizică zilnică sunt mult mai puțin predispuși să contracteze infecții ale tractului respirator superior, cum ar fi răceala comună.

Echipa de cercetare poloneză a evaluat 104 copii care locuiesc în Varșovia, capitala Poloniei, cu vârste cuprinse între patru și șapte ani, pentru a ajunge la aceste concluzii. Nivelurile de activitate fizică în rândul copiilor au fost măsurate, împreună cu orice simptome de infecții ale tractului respirator superior, între 2018 și 2019. Copiii participanți au purtat o brățară cu pedometru toată ziua și toată noaptea (24 de ore) pentru un total de 40 de zile. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să urmărească atât nivelurile lor de activitate, cât și durata somnului.

Între timp, părinții acestor copii au raportat, de asemenea, orice simptome de infecții ale tractului respirator superior în rândul copiilor lor, cum ar fi strănut sau tuse, prin intermediul unor chestionare zilnice timp de 60 de zile. Apoi, cu ajutorul unui al doilea chestionar, părinții au furnizat, de asemenea, informații despre vaccinările copiilor lor, participarea la sport, numărul de frați și orice expunere la fumat sau la părul animalelor de companie.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Înscrieți-vă copiii la sport – pentru a-i proteja de infecțiile respiratorii superioare

Oamenii de știință raportează că, pe măsură ce numărul mediu zilnic de pași făcuți de copii în timpul perioadei de studiu a crescut cu 1.000, numărul de zile în care aceștia au prezentat simptome de infecții ale căilor respiratorii superioare a scăzut în medie cu puțin peste patru zile. În plus, copiii care participă la trei sau mai multe ore de sport pe săptămână au avut de obicei de-a face cu mai puține zile de simptome de infecții ale căilor respiratorii decât cei care nu fac sport în mod regulat.

Mai multe exerciții fizice la începutul studiului au fost asociate cu mai puține zile de simptome de infecție a tractului respirator în următoarele șase săptămâni. În cadrul unei cohorte de 47 de copii al căror număr mediu zilnic de pași a fost de 5.668 în primele două săptămâni ale perioadei de studiu, numărul combinat de zile din următoarele șase săptămâni în care acești copii au prezentat simptome de infecție a tractului respirator superior a fost de 947. Dar, în rândul unui alt grup de alți 47 de copii a căror medie inițială de pași zilnici a fost de 9.368, numărul combinat de zile din următoarele șase săptămâni în care aceștia s-au confruntat cu simptome respiratorii a fost de 724. Nu au fost observate asocieri între simptomele infecțiilor tractului respirator și durata somnului, frații, vaccinările sau orice expunere la părul animalelor de companie sau la fumat.

Echipa de cercetare susține că mai multe exerciții fizice pot ajuta la scăderea riscului de infecție prin reducerea numărului de citokine inflamatorii (care sunt legate de inflamația cronică și de boli) și prin promovarea unor răspunsuri imune robuste care implică celulele T-helper. Mușchii scheletici ar putea fi, de asemenea, implicați prin eliberarea de mici vezicule extracelulare care modulează răspunsurile imune post-exercițiu.

Acestea fiind spuse, autorii studiului subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga mai amănunțit aceste potențiale mecanisme la copii. În plus, acest studiu a fost de natură observațională și, prin urmare, nu poate facilita nici o concluzie finală cu privire la o relație cauzală între nivelurile de activitate fizică și susceptibilitatea la infecțiile tractului respirator superior.

Studiul este publicat în Pediatric Research.