• Iată care este singurul simptom al variolei maimuței pe care nu trebuie să îl ignori niciodată, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.
  • 95% dintre infecțiile cu variola maimuței de până acum s-au răspândit ca urmare a contactului sexual.
  • Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS) a alocat 786.000 de doze suplimentare de vaccin JYNNEOS, care este considerat cea mai sigură opțiune.

California, Illinois și New York au declarat stare de urgență în legătură cu epidemia de variolă a maimuței, numărul cazurilor ajungând la 6.326 în SUA.

Este esențial pentru noi să lucrăm împreună și în cadrul guvernului – federal, de stat și local – pentru a atenua răspândirea și a-i proteja pe cei afectați în mod disproporționat de virus”, au declarat Dr. Mark Ghaly, secretarul Agenției pentru Sănătate și Servicii Umane din California, și Dr. Tomás Aragón, responsabilul cu sănătatea publică a statului.

Spre deosebire de primele zile ale pandemiei COVID-19, când nu aveam un vaccin pentru a atenua răspândirea, în cazul variolei maimuțelor avem un vaccin aprobat.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Iată care este singurul simptom al variolei maimuței pe care nu trebuie să îl ignori niciodată, potrivit oficialilor din domeniul sănătății.

Cum se răspândește variola maimuței?

Variola maimuței se răspândește în principal prin contact piele pe piele.

Ar putea fi contactul cu cineva care are o erupție infecțioasă, cum ar fi leziuni, cruste și fluide corporale”, spune Madeline Barron, PhD, de la Societatea Americană de Microbiologie (ASM).

De asemenea, îl puteți contracta prin atingerea unor obiecte pe care cineva care este infectat le-ar fi atins… Nu știm dacă virusul se poate răspândi în mod specific prin intermediul căilor de transmitere sexuală, cum ar fi prin secreții vaginale sau altceva, dar se pare că contactul intim favorizează răspândirea.”

Cine este cel mai expus riscului?

Deși oricine poate face variola maimuței, epidemia actuală afectează în mod covârșitor homosexualii, bisexualii și alți bărbați care fac sex cu bărbați activi din punct de vedere sexual”, spune Chloe Orkin, profesor de medicină HIV la Universitatea Queen Mary din Londra.

De fapt, studiul nostru recent, care a analizat 528 de infecții cu monkeypox de la începutul epidemiei, a constatat că 98% dintre aceste infecții au avut loc în acest grup. Potrivit studiului nostru, 95% dintre infecțiile cu monkeypox de până acum s-au răspândit ca urmare a contactului sexual. Aproximativ 95% dintre persoanele din studiul nostru au avut o erupție cutanată, apărută în principal pe organele genitale. Aproximativ 41% au avut răni în interiorul corpului (inclusiv în anus sau în gură). Cercetările noastre au arătat, de asemenea, că virusul monkeypox a fost găsit în peste 90% din probele de lichid seminal pe care le-am testat. Cu toate acestea, nu știm încă dacă virusul este infecțios în materialul seminal. Toate acestea pot explica de ce virusul se răspândește în principal prin intermediul rețelelor de bărbați care fac sex cu bărbați.”

Cum mă pot proteja?

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS) a alocat 786.000 de doze suplimentare de vaccin JYNNEOS, care este considerat cea mai sigură opțiune. Scopul nostru este să fim în fața acestui virus și să punem capăt acestei epidemii. Avem o strategie pentru a distribui aceste doze suplimentare de vaccin într-un mod care să îi protejeze pe cei aflați în pericol și să limiteze răspândirea virusului, lucrând în același timp cu statele pentru a asigura o distribuție echitabilă și corectă”, a declarat secretarul HHS, Xavier Becerra. Aceste vaccinuri sunt rezultatul unor ani de investiții și planificare la nivel federal”.