• Comitetul permanent pentru vaccinare din Germania va recomanda o a patra doză de vaccin COVID-19, pentru vaccinurile deja disponibile.
  • Șeful comitetului, Thomas Mertens, spune că a patra doză ar îmbunătăți semnificativ nivelul de protecție împotriva unui caz grav de boală.
  • Un studiu recent din Israel a arătat că, deși o a patra doză de vaccin cu ARNm a sporit anticorpii, nivelul nu a fost suficient de ridicat pentru a preveni infecția cu Omicron.

Comitetul permanent pentru vaccinare din Germania (STIKO) intenționează să recomande o a patra doză de vaccin COVID-19, pentru vaccinurile deja existente, a declarat joi șeful comitetului, Thomas Mertens, pentru grupul media Funke.

Mertens a precizat că grupul de experți din cadrul STIKO va face recomandarea unei a patra doze de vaccin, în curând.

Avem date din Israel care arată că o a patra doză îmbunătățește în mod semnificativ nivelul de protecție împotriva unui caz grav de boală.”, a declarat șeful STIKO, Thomas Mertens, pentru Funke.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Thomas Mertens a subliniat că, experții în utilizarea vaccinurilor vor recomanda doze de rapel doar în cazul vaccinurilor care sunt deja disponibile.

În ceea ce privește vaccinurile care au fost adaptate pentru a acționa împotriva variantei de coronavirus Omicron, STIKO va trebui să aștepte datele clinice de la Moderna (MRNA.O) și Pfizer-BioNTech, a declarat Mertens, citat de grupul media, potrivit Reuters.

La sfârșitul lunii ianuarie, Pfizer și BioNTech au anunțat că demarează un studiu pentru crearea unei doze de vaccin specifice variantei Omicron. Aceștia testează, de asemenea, o a patra doză a vaccinului actual față de o a patra doză a vaccinului pe bază de Omicron la persoanele care au primit o a treia doză a vaccinului Pfizer/BioNTech cu trei până la șase luni mai devreme.

Unele țări au început deja să ofere doze suplimentare de rapel, dar un studiu recent din Israel a arătat că, deși o a patra doză de vaccin cu ARNm a sporit anticorpii, nivelul nu a fost suficient de ridicat pentru a preveni infecția cu Omicron, informează Reuters.

Comitetul permanent pentru vaccinare din Germania elaborează recomandări naționale pentru utilizarea vaccinurilor autorizate. STIKO este format din 12 până la 18 membri neplătiți, care sunt numiți de Ministerul Federal al Sănătății din Germania pentru o perioadă de trei ani. Experții reprezintă diverse domenii, cum ar fi pediatria, medicina de familie, medicina muncii, virologia, imunologia, epidemiologia, sănătatea publică și medicina bazată pe dovezi.