Experții monitorizează un nou efect advers al vaccinurilor. Cum este afectată menstruația femeilor

Ce se întâmplă cu rapelul în cazul persoanelor la care apar tromboze după prima doză? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță Profimedia
  • Experții în vaccinuri din Regatul Unit spun că „monitorizează atent” un nou efect advers raportat de aproape 4.000 de femei britanice
  • Aceste sesizări vin după ce mai multe femei din lumea întreagă s-au plâns pe rețelele sociale de probleme asociate menstruației după ce și-au făcut un vaccin anti-Covid
  • Femeile în cauză au raportat menstruații timpurii, abundente sau dureri neobișnuite

Experții în vaccinuri din Regatul Unit spun că „monitorizează atent” un nou efect advers raportat de aproape 4.000 de femei britanice. Conform spuselor acestora, le este afectată menstruația, informează The Independent.

Conform datelor obținut de The Sunday Times, au fost făcute aproape 4.000 de sesizări cu privire la iregularități ale menstruației până la data de 17 mai. Și nu este vorba doar de un singur ser. Dintre cele 4.000 de sesizări, 2.734 au fost imunizate cu serul de la AstraZeneca, 1.158 au făcut vaccinul Pfizr/BioNTech, iar 66 pe cel de la Moderna. În total, 3.958.

Aceste sesizări vin după ce mai multe femei din lumea întreagă s-au plâns pe rețelele sociale de probleme asociate menstruației după ce și-au făcut un vaccin anti-Covid. Acestea au întrebat dacă menstruația timpurie sau abundentă, precum și dureri mai mari decât cele obișnuite, pot fi efecte adverse ale vaccinurilor.

Dr. Kate Clancy, de la Universitatea din Illinois, a primit sute de răspunsuri atunci când a întrebat pe Twitter dacă și alte femei au avut schimbări în ceea ce privește menstruația după ce au fost vaccinate. În același timp, ea relatează faptul că după ce a fost vaccinată cu prima doză de Moderna, a avut parte de o menstruație timpurie și a sângerat „ca la 20 de ani”.

Multe dintre femeile care au răspuns la acest tweet povestesc și ele despre o menstruație timpurie, dureri neobișnuite și sângerări abundente după ce s-au vaccinat. Această problema ar putea afecta mult mai multe femei din lumea întreagă, care nu s-au gândit că acestea ar putea fi efecte adverse ale vaccinului. Conform datelor menționate anterior, majoritatea sesizărilor vin de la femei cu vârste între 30 și 49 de ani.

MHRA – organismul care se ocupă cu aprobarea medicamentelor în Regatul Unit (echivalentul FDA de peste Ocean) – a declarat că va „monitoriza atent” aceste sesizări, precum și relația lor cu vaccinurile anti-Covid.