Experții, îngrijorați de o nouă variantă a coronavirusului. Este tulpina cu cele mai multe mutații

Coronavirus în România, 1 noiembrie. 5.324 de cazuri și 99 de decese în ultimele 24 de ore Profimedia
  • Experții sunt alertați de o nouă variantă a coronavirusului.
  • Varianta tanzaniană numără 34 de mutații față de virusul apărut inițial în China.
  • Sunt cele mai multe mutații descoperite până acum, spun oamenii de știință.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de noua variantă a coronavirusului, cea tanzaniană, care are în acest moment cele mai multe mutații descoperite, 34. Această nouă tulpină a fost depistată prima dată la trei pasageri care au fost testați pe un aeroport din Angola, după ce au zburat acolo din Tanzania, la jumătatea lunii februarie, potrivit Daily Mail.

După ce au analizat probele într-un laborator, cercetătorii au descoperit că tulpina conține 34 de mutații, dintre care 14 sunt la proteina „spike”, prin care coronavirusul se ataşează la celulele umane. Tulpina britanică, de exemplu, are 17 modificări genetice semnificative, dintre care doar opt sunt la nivelul proteinei „spike”. Altfel, tulpina sud-africană a înregistrat mai puține modificări.

„În comparație cu alte variante îngrijorătoare, aceasta este cea mai divergentă”, a declarat profesorul Tulio de Oliveira, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, Africa de Sud.

Tulpina tanzaniană, denumită și „A.VOI.V2”, este descendentă directă a tulpinii inițiale, care a apărut în Wuhan (China). Momentan, nu se cunoaște faptul dacă această tulpină este mai periculoasă decât cele existente.