• Potrivit experţilor norvegieni, un răspuns imunitar puternic ar putea fi cauza cheagurilor sanguine după vaccinarea cu AstraZeneca.
  • Trei lucrători sanitari norvegieni au fost internaţi recent pentru tromboze severe.
  • Potrivit lui Pal Andre Holme, analizele arată că aceşti pacienţi au avut un răspuns imunitar puternic după vaccinare.

Medicul şef al Spitalului Universitar din Oslo, Pal Andre Holme, suține că a fost depistată o posibilă cauză a trombozei venoase după vaccinarea cu serul AstraZeneca. Potrivit lui, un răspuns imunitar puternic al organismului ar fi putut provoca dezvoltarea cheagurilor de sânge, scrie Science Norway.

Experții au început cercetările după ce trei lucrători sanitari norvegieni, cu vârsta sub 50 de ani, au dezvoltat complicaţii între ziua a treia şi a zecea după vaccinare. Aceștia au fost internați recent cu tromboze severe, prezentând sângerări şi scăderea numărului de trombocite, unul dintre ei decedând mai târziu.

Cercetătorii au lucrat la o teorie conform căreia vaccinul a fost cel care a declanșat un răspuns imunitar neașteptat și puternic – o teorie pe care acum cred că au confirmat-o.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Avem un motiv. Nimic în afară de vaccin nu poate explica de ce acești oameni au avut acest răspuns imunitar”, a afirmat Pal Andre Holme în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, Holme a fost întrebat cum poate fi atât de sigur că răspunsul imunitar nu este cauzat de altceva, nu de vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca.

„Nu există nimic în istoricul acestor pacienți care ar putea cauza un răspuns imunitar atât de puternic. Sunt încrezător că anticorpii pe care i-am găsit sunt cauza și nu văd o altă explicație”, a răspuns el.

Potrivit lui Pal Andre Holme, analizele arată că aceşti pacienţi au avut un răspuns imunitar puternic după vaccinare, ceea ce ar fi condus la formarea unor anticorpi ce pot activa trombocitele, celule implicate în coagularea sângelului şi care pot preveni sângerările.

Michal Dworczyk, un oficial guvernamental polonez a declarat că suspendarea vaccinării cu AstraZeneca a fost o luptă brutală între companiile farmaceutice.

„Merită amintit că în afară de companiile înregistrate în UE, Marea Britanie şi SUA, există alte companii care se străduiesc ca vaccinurile lor să fie utilizate”, a spus oficialul.