- Experții americani așteaptă o creștere a cazurilor de boală Lyme în acest an, pe măsură ce oamenii se întorc în aer liber
- Boala Lyme este transmisă la om prin mușcătura unei căpușe infectate cu o bacterie numită Borrelia burgdorferi
- Căpușele trăiesc, în general, în zone cu iarbă și stuf, așa că specialiștii le recomandă călătorilor să fie atenți atunci când fac drumeții
Experții se așteaptă la o creștere a bolilor transmise de căpușe în această vară din mai multe motive, potrivit Healthline.com.
„În primul rând, oamenii au petrecut ultimele 12 până la 15 luni în interior, iar efectele negative ale izolării sociale asupra adulților și copiilor sunt foarte reale”, a declarat dr. Shipley, directorul medical în cadrul GoHealth Urgent Care din New York.
Prin urmare, vom face acele lucruri pe care le-am ratat vara trecută în plină pandemie și anume, camping, grădinărit, drumeții, mersul la plajă, picnic în parc etc.
Ce boli transmit căpușele
Căpușele sunt insecte parazite și mici, iar pe măsură ce se hrănesc cu sânge, cresc în volum și își schimbă culoarea.
Căpușele pot fi infectate cu diverși viruși, bacterii și paraziți, potrivit dr. David Cutler , medic de familie la Centrul Providence Saint John din Santa Monica, California.
„Expunerea la căpușe poate avea loc pe tot parcursul anului, dar ele sunt cele mai active în lunile mai calde, din aprilie până în septembrie. Știi unde să te aștepți la căpușe: zone cu iarbă, stufoase, împădurite sau chiar la animale. Mulți oameni au căpușe în propria lor curte”, a declarat specialistul.
Ce este boala Lyme
Boala Lyme este o afecțiune bacteriană transmisă de căpușă, însă nu toate căpușele cauzează boala Lyme, ci numai cele din genul Ixodes, care poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi. B. Burgdorferi este bacteria ce cauzează boala Lyme, potrivit Medlife.
Simptomele includ febră, frisoane, cefalee, oboseală și o erupție cutanată. Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi în articulații, inimă și sistemul nervos.
Cum previi bolile transmise de căpușe
În plus, boala Lyme nu este singura pe care căpușele o pot transmite la om.
Căpușele se ascund în jurul părului și urechilor, pe brațe, pe picioare sau în spatele genunchilor și în jurul taliei. În general, preferă zonele călduroase și umede de pe corp. Cei care fac drumeții nu ar trebui să se abată de la traseul lor și să rămână în iarbă sau frunziș foarte des.
Este esențial să iei măsuri preventive și atunci când te întorci în interior.
„Fă duș sau baie imediat ce ai ajuns acasă. Folosește repelenți împotriva insectelor. O altă soluție este să-ți pui hainele într-un uscător cel puțin 10 minute la o temperatură ridicată pentru a elimina insectele”, explică dr. Dean Jacobs, medic pediatru la Memorial Care Medical Group în Santa Ana, California.
„Dacă ai găsit o căpușă, încearcă să o acoperi cel puțin 30 de secunde cu o dischetă sau bilă de vată din bumbac, înmuiată în săpun lichid. Uneori, căpușa se va lipi de bumbac atunci când vrei să o tragi de pe piele. Dacă nu e de ajuns, folosește o pensetă pentru a apuca căpușa de cap. Asigură-te că nu apuci sau nu strângi corpul insectei. Trage capul căpușei în sus, fără să-l răsucești sau să-l zdrobești, până când îți va da drumul. Tamponează zona cu alcool sau spală cu apă sși săpun pentru a o dezinfecta”, a mai precizat medicul.