• Specialiștii spun că este posibil ca virusul să fie transmis prin intermediul produselor congelate
  • Depozitele de produse congelate sunt un mediu propice pentru ca virusul să supraviețuiască
  • Orașul chinez Guangzhou a interzis importul de carne congelată

Dovezile indică faptul că este puțin probabil ca ambalajele de mâncare să poată transporta virusul peste granițe, dar produsele contaminate continuă să fie în centrul atenției, mai ales în China. Aceste temeri alimentează incertitudinea dacă industria de 220 de miliarde de dolari cu alimente congelate ar putea fi implicată în răspândirea Covid-19, relatează Bloomberg.

China a descoperit urme de virus pe ambalaje și mâncare, lucru ce ridică suspiciuni cu privire la importul de produse, în contextul în care Beijingul și portul Dalian au înregistrat noi cazuri de coronavirus. Într-o acțiune fără precedent, Guangzhou, un oraș de 15 milioane de locuitori, a interzis importul de carne congelată care provine din zone unde cazurile de Covid-19 sunt ridicate.

Depozitele de produse congelate sunt medii ideale pentru ca virusul să se răspândească, datorită temperaturilor joase și aerului uscat. Deși nu există dovezi clare că virusul poate fi transmis prin mâncare, experții rămân sceptici și consideră că pericolul este major.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Știm că virușii, de obicei, pot supraviețui dacă sunt înghețați. În teorie, asta înseamnă că infecția se poate răspândi în acest mod. Dar in realitatea, există un risc scăzut ca acest lucru să se întâmple pentru că trebuie îndepliniți mai mulți pași”, a spus Benjamin Cowling, șeful departamentului de epidemiologie și biostatistică de la Universitatea Hong Kong.

Pentru ca cineva să fie contaminat, coronavirusul ar trebui să supraviețuiască înghețării și, mai apoi, dezghețării. Ulterior, acesta ar trebui să ajungă pe mâinile cuiva, iar apoi în gură sau nas. „Nu cred că ar putea un mod frecvent de transmitere, dar ar putea fi posibil”, a mai spus expertul.