• Numărul de cazuri crește într-un ritm îngrijorător în Franța
  • Este una dintre cele mai afectate țări din Europa
  • Și în Marea Britanie situația începe să devină îngrijorătoare

Este una dintre cele mai afectate țări din Europa, scrie lejdd.fr. În prezent, Franța are una dintre cele mai mari rate de incidență de pe continent. În prezent este de 87 la 100.000 de locuitori. În Europa de Vest, este depășită doar de Spania.

Creșteri ale cazurilor au fost raportate și în alte țări comparabile (Italia, Germania), dar dinamica epidemiei este mai lentă. În Marea Britanie situația începe, de asemenea, să devină îngrijorătoare. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat marți noi restricții, inclusiv o închidere a pub-urilor la ora 22.00.

În ​​Franța numărul persoanelor în terapie intensivă a crescut – 371 erau la sfârșitul lunii iulie, față de 951 astăzi. Deci, cum s-a ajuns la acest lucru când situația părea încă sub control la mijlocul lunii iulie?

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În timpul vacanțelor, mulți tineri s-au infectat

Numărul cazurilor a început să crească de la începutul lunii august, în timpul vacanțelor școlare. În primul rând, tinerii sunt principalii vectori ai epidemiei, după cum arată cifrele. Între 27 iulie și 2 august, incidența tinerilor de 20-29 de ani se ridică la 30 și apoi crește semnificativ.

Pe acest grafic poți vedea că rata de pozitivitate începe să crească la sfârșitul lunii iulie în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani, înainte de a crește în rândul persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, deși la un nivel inferior. Ceea ce poate explica de ce spitalele nu sunt încă copleșite.

Rata de pozitivitate în Franța pe grupe de vârstă

Autoritatea sanitară remarcă și că „persoanele în vârstă de 65 de ani și peste, persoanele cu risc deosebit de COVID-19, urmează mai sistematic măsurile de prevenire recomandate”. Pe de altă parte, „tinerii de 18 – 24 de ani au adoptat măsuri preventive mai puțin sistematice, în timp ce virusul circulă în special în această grupă de vârstă de la începutul lunii august”.

Pentru autorități, „o adoptare mai puțin sistematică a măsurilor preventive poate fi legată de o relaxare asociată cu perioada de vară”.

În acest context, începutul anului școlar nu a ajutat lucrurile. 160 de focare sunt legate de școli și universități, adică 22% din total. Cel puțin 89 de școli sunt închise în prezent în Franța, din peste 60.000 în total. Sunt afectate și câteva instituții de învățământ superior. La școala centrală din Lyon, de exemplu, au fost identificate 252 de cazuri. Sau 15% dintre studenți.

Și reuniunile de familie au fost numeroase în această vară. În prezent, 92 de clustere sunt explicate prin „adunări temporare de oameni” (eveniment public sau privat), precum nunți sau zile de naștere. Adică 12% din grupurile supuse anchetei și 13% din toate grupurile.

Un alt factor care e posibil să fi agravat pandemia este declinul muncii de acasă. În timpul izolării, 27% dintre salariați au lucrat de acasă, potrivit unui sondaj Yougov pentru Les Echos. Față de 15% în august. La Paris, proporția persoanelor care lucrează de acasă a scazut de la 45% la 22%, iar în regiunea pariziană de la 39% la 14%.

Eșecul strategiei de testare-monitorizare-izolare

Pentru a limita progresul epidemiei, guvernul se bazează pe o strategie (test-monitorizare-izolare). Cu toate acestea, acest lucru a fost subminat în ultimele săptămâni. La mijlocul lunii iulie, executivul a autorizat, de fapt, toți cetățenii să poată fi testați gratuit și fără prescripție medicală. Când epidemia s-a reluat, unele laboratoare au fost rapid aglomerate.

Persoanele prioritare (pacienți reali și cazurile lor de contact) n-au putut fi testate și îngrijite la timp. Așa cum au explicat specialiștii la jumătatea lunii septembrie, „testarea făcută cu întârziere înseamnă testarea degeaba: lăsăm să scape atât pandemia, cât și deficitul asigurărilor de sănătate…”.

Rezultatele prea târzii împiedică urmărirea eficientă. Obligația de izolare este, de asemenea, foarte puțin respectată. Premierul Jean Castex a anunțat totuși că vor fi efectuate „controale”. Dar modalitățile încă nu au fost prezentate.

În Marea Britanie, Boris Johnson este criticat și pentru eșecurile politicii sale de testare. Marți, deputatul laburist Ben Bradshaw l-a întrebat dacă crede că Germania și Italia au rate de transmisie mai mici, deoarece au sisteme mai bune de testare și urmărire.

Răspunsul prim-ministrului: „Nu, nu cred. […] De fapt, există o diferență importantă între țara noastră și multe alte țări din lume, este că țara noastră este o țară iubitoare libertate. […] Este foarte dificil să ceri poporului britanic să respecte regulile în mod uniform.” Este această explicație valabilă și pentru Franța?