• Fake news-urile din perioada pandemiei, legate de posibile tratamente împotriva COVID-19, au dus la decesul a 800 de persoane, spun cercetătorii.
  • Indienii au băut urină de vacă în speranța că vor preveni infecția cu coronavirus.
  • 5.900 de oameni au fost internați în spital pentru că au consumat metanol, iar 60 dintre ei au orbit.

Fake news-urile despre coronavirus au cauzat sute de morți în perioada decembrie 2019 – aprilie 2020, conform unui studiu derulat de cercetători internaționali, relatează Deutsche Welle.

Studiul, publicat în American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, arată că fake news-urile care au circulat în perioada pandemiei de coronavirus au condus către decesul a 800 de oameni.

Specialiștii au constatat că 800 de oameni au murit pentru că au băut lichide cu concentrații ridicate de alcool în speranța că-și vor dezinfecta corpurile. 5.900 de oameni au fost internați în spital pentru că au consumat metanol, iar dintre aceștia, 60 au orbit.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Dacă te gândeai că doar virusul este periculos, iată că și lipsa de informare sau filtrarea deficitară a informației poate cauza decese.

„Am analizat zvonuri, teoriile conspirației, stigmatizarea care circulă în online. Am cercetat website-urile, Facebook-ul, Twitter-ul și publicațiile media online, în vederea stabilirii impactului lor asupra sănătății publice”, au afirmat cercetătorii.

Cercetătorii au folosit informațiile studiului pentru a trage un semnal de alarmă autorităților, în vederea combaterii fake news-ului.

O echipă internațională de cercetători din diferite țări, precum Australia, Japonia și Thailanda, au analizat datele colectate în perioada decembrie 2019 – aprilie 2020.

Fake news-uri despre COVID-19 în India și Arabia Saudită: urina de cămilă amestecată cu lămâie verde

În India, în social media, au fost răspândite masiv informații despre posibile tratamente naturiste împotriva COVID-19: urina de vacă și bălegarul fiind cele mai populare.

În Arabia Saudită, oamenii au băut urină de cămilă amestecată cu lămâie verde pentru a se proteja în fața infecției cu SARS-CoV-2.

Usturoi, șosete fierbinți, ulei de gâscă: fake news despre tratamente împotriva coronavirusului

Cercetătorii au descoperit că oamenii au mâncat usturoi, și-au pus șosete fierbinți în picioare și s-au uns cu ulei de gâscă pe piept crezând că aceste metode ar putea preveni infecția cu COVID-19.

Desigur, acestea au fost doar zvonuri și fake news-uri, pe care, din păcate, oamenii le-au preluat fără să analizeze dacă ar putea fi adevărate.

Teoria conspirației în contextul COVID-19: Bill Gates și vânzarea de vaccinuri

Cercetătorii au analizat și teoriile false care au circulat în perioada decembrie 2019 – aprilie 2020 și au constatat că oamenii cred în ideea unei arme biologice creată de Bill Gates pentru a spori vânzările de vaccinuri.

Stigmatizarea medicilor și a asiaticilor

Același studiu arată că asiaticii și medicii au fost abuzați și stigmatizați de mai multe ori.

„Pe perioada pandemiei, asiaticii și medicii au fost abuzați verbal și fizic de mai multe ori.

Oamenii stigmatizați sunt vulnerabili și pot deveni victimele evitării sociale sau respingerii sociale, chiar și violenței fizice.

Astfel, ar putea renunța la orice ajutor medical atunci când au nevoie, doar din dorința de a se izola de alți oameni care îi abuzează”, a declarat un cercetător.