• Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, joi seara, că a fost instituit cadrul legal pentru testarea COIVD-19 în farmacii
  • Cu toate acestea, farmaciștii nu văd cu ochi buni propunerea
  • Anda Vija, farmacist: „Dacă este pozitiv, noi ce facem?”

În curând, vei putea să afli dacă ai sau nu, COVID-19, la farmacie. Vlad Voiculescu spune că acesta e un pas pentru testarea în masă. Dar, farmaciștii nu văd cu ochi buni propunerea. Anda Vija are două farmacii în Timișoara și crede că decizia ministrului este una pripită.

„Unde se întâmplă lucrul acesta? Trebuie o încăpere separată. Sunt deșeuri biologice. Cum facem? Cine lucrează și cine ia o probă? Se întoarce apoi înapoi între colegi? Îi trebuie un costum special. Acel costum ni se oferă? Trebuie să îl cumpărăm noi?”, sunt întrebările pe care le are Anda.

Mai e și problema banilor. Farmaciile au contract cu Casa De Asigurări. Dar cum sunt plătiți farmaciștii angajați? Dacă nu se lămuresc aceste lucruri, fiecare trebuie să se adapteze, să improvizeze din mers și să caute soluții. Anda a făcut un experiment cu Petronela, editor corespondent Aleph News.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Întreaga procedură nu durează mai mult de două trei minute, dar să știți că este destul de neplăcut. Acum așteptăm să vedem care este rezultatul”, i-a spus Anda Petronelei.

„Testul este negativ. Aici avem o singură linie. Aici avem o singură linie, care este cea de control. Dacă ar fi fost și a doua linie, ar fi fost pozitiv”, a explicat Anda.

Dar dacă testul ar fi fost pozitiv, Anda anticipează o problemă pe care ministrul Sănătății nu o vede.

„Dacă este pozitiv, noi ce facem? Închidem, igienizăm, noi trebuie să ne decontaminăm. Sunăm la DSP, pe de altă parte. Dar, dacă omul respectiv este recalcitrant sau nu vrea, eu ce pot să fac în momentul respectiv? Trebuie să se identifice cumva, îi trecem într-un registru, notăm datele”, a spus Anda Vija.