Favipiravir ar putea fi primul antiviral anti-Covid fabricat în România

  • Favipiravir, medicamentul folosit în tratamentul anti-COVID, ar putea fi fabricat în România.
  • Favipiravir este în protocolul de tratament pentru COVID-19 de la noi din ţară.
  • Medicamentul se folosesște pentru bolnavii de COVID-19 cu forme uşoare şi medii.

Favipiravir, un antiviral folosit pentru gripă în Japonia, care poate fi administrat bolnavilor de COVID-19 cu forme uşoare şi medii, ar putea fi primul antiviral împotriva coronavirusului fabricat în România, la Cluj.

Medicamentul Favipiravir va fi produs la Terapia Cluj, unde au început probele tehnologice. Dacă rezultatele sunt bune, Terapia va începe producţia de Favipiravir, iar pacienţii vor avea acces mai repede la medicament.

În acest moment, medicamentul este în protocolul de tratament pentru COVID-19 de la noi din ţară, dar la fel ca şi celelalte medicamente.

Producătorul de medicamente Terapia a început deja probele tehnologice

Dragoș Damian, CEO-ul companiei: „Ne-am făcut ferry pilot ca să vedem un pic dacă putem să susținem un ferry mai mare cu acest produ. Există o fază în etapa de producție. Dacă lucrurile merg bine și primim aprobarea și primi aprobările de la Agenția Europeană a Medicamentulu, undeva prin luna iulie, august, ar trebui să avem primele serii de Favipiravir.”

Medicamentul se folosește pentru bolnavii de COVID-19 cu forme uşoare şi medii.

Acesta îşi face foarte bine efectul atunci când este luat încă de la începutul simptomatologiei COVID-19.

În protocolul naţional de tratament scrie că nu trebuie folosit de copii şi nici de către femeile însărcinate.

În România este administrat doar în spital, chiar dacă încă de anul trecut au fost discuţii pe această temă. Deşi ar putea fi folosit şi acasă de pacienţii cu forme mai uşoare şi în ciuda faptului că medicii au considerat că ar fi util să existe şi în farmacii, ministerul Sănătăţii nu face nicio mişcare în acest sens.