• Dragos Damian, CEO Terapia Cluj îţi spune că nu vei găsi Favipiravir în farmacii
  • Decizia administrării doar în spitale a fost luată şi din cauza efectelor adverse
  • Obiceiul românilor de a-şi face stocuri de medicamente este un alt motiv

Favipiravirul, unul dintre medicamentele anti-Covid, rămâne doar pe schema de tratament din spital. CEO-ul Terapia Cluj, unul dintre marii importatori de medicamente, îți spunea acum o lună că s-ar putea să ajungă și în farmacii. Dar decizia a fost, până la urmă, ca Favipiravirul să rămână doar la spital. Argumentele sunt solide.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Noi am decis, împreună cu autorităţile să nu facilităm acest medicament în intrarea acestuia în farmacii pentru simplul motiv că este un medicament de prescripţie medicală care trebuie să fie administrat sub atenta îndrumare a medicului, are o serie de efecte secundare şi ştiţi şi dumneavoastră că există în România obiceiul ca pacienţii să intre în farmacie să îşi cumpere fără reţetă şi să îşi facă stocuri, am preferat să evităm acest risc şi să păstrăm distribuiţia medicamentului doar prin spitale.”

Din aprilie, se va produce și în România. Uite ce spunea Nelu Tătaru despre acest medicament, în noiembrie.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Dacă ne referim strict la cei care sunt în izolare la domiliciu, sub supravegherea medicului de familie şi în acest moment medicul de familie poate recomanda, condiţiile de exemplu Favipiravirul. Favipiravirul este un antiviral care este recomandat şi în gripă şi atunci el poate fi recomandat. Noi utilizăm aceste antivirale off label într-un context de protocoale, în care îl avem şi în primele zile.”