• FDA spune că doza suplimentară Pfizer ar putea să nu mai fie necesară.
  • Pfizer spune că eficiența vaccinului crește din nou la 95% după doza trei.
  • EMA nu a luat încă o decizie asupra administrării dozei trei de vaccin.

Doza trei a fost o posibilitate, apoi o certitudine, însă acum părerile sunt împărțite. Companiile producătoare de vaccin spun că doza trei crește gradul de protecție în fața virusului. Autoritățile de reglementare a medicamentelor nu se grăbesc însă să vină cu o aprobarea a dozei suplimentare pentru întreaga populație.

La ce concluzie au ajuns companiile producătoare de vaccin?

Compania Moderna susține introducerea dozei suplimentare de vaccin pentru că au observat o scădere a protecției vaccinului în timp. Tot studiile lor au arătat că serul îți păstrează mai mult timp eficineța față de cel de la Pfizer.

Pe de altă parte, studiile Pfizer arată că o doză suplimentară de vaccin crește duin nou protecția în fața virusului până la 95%. Sunt state ca Istraelul care nu au mai așteptat o decizie a autorităților de reglementare și au administrat deja doza 3 pentru milioane de persoane.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Care este poziția Agenției Europene a Medicamentului? Dar a FDA?

EMA a dat doar o recomandare pentru administrarea dozei trei în cazul persoanelor cu imunitater scăzut și urmează să revină și cu o decizie finală.

Știm că FDA a aprobat deja doza 3 pentru categoriile vulnerabile, insă pentru populația generală decizia s-ar putea să mai întârzie. În ultimele declarații, oficialii FDA au spus că este posibil ca doza suplimentară de pfizer să nu mai fie necesară, chiar dacă imunitatea crește după această doză.

În schimb, președintele Biden vrea ca din 20 septembrie să administreze 100 de milioane de doze de rapel.