• FDA a prelungit valabilitatea serului de la Johnson&Johnson la 6 luni.
  • Statele Unite se tem că ar putea ajunge să arunce milioane de doze de vaccin.
  • România are peste 40.000 de doze de vaccin Astrazeneca expirate.

Statele Unite prelungesc pentru a doua oară valabilitatea vaccinului de la Johnson and Johnson. În acest fel autoritățile mai au la dispoziție încă 6 săptămâni pentru a administra câteva milioane de doze de vaccin.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite spune că vaccinul rămâne sigur și eficient pentru 6 luni dacă este depozitat la o temperatură corespunzătoare. Decizia vine și pe fondul studiilor efectuale de compania Johnson and Johnson care sunt urmărite în continuare. Știm că la început valabilitatea a fost de doar 3 luni. A fost extinsă la 4 luni și jumătate, iar acum avem parte așa cum ai spus si tu de o creștere a valabilitatii pana la 6 luni. Să știi insă că Johnson and Johnson nu este singurul vaccin pentru care FDA a extins valabilitatatea. Și pentru serurile de la Pfizer și Moderna valabilitatea a fost stabilită tot la 6 luni.

Putem vorbi de un surplus de doze de vaccin?

Da. Mai ales în cazul statelor bogate care au ales să cumpere cantități foarte mari de vaccin, iar acum avertizezază că ar putea sa arunce milioane de doze pentru că trec de termenul de valabilitate. Știm foarte bine că și la noi există peste 40.000 de doze de vaccin Astrazeneca expirate și pe care inca le mai pastram pentru a vedea dacă producătorii vor extinde termenele de valabilitate si in cazul acestui ser și vom putea sa-l folosim in continuare. Chiar și așa, știm că cel puțin la noi rata de vaccinare și cererea pentru acest ser sunt foarte mici și nu ar fi exclus ca aceste doze sa ramana in continuare neutilizate chiar dacă termenul de valabilitate va fi prelungit.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA