Femeile din București și Ilfov pot face gratis testul Babeș-Papanicolau

Peste 4.000 de femei află anual că au cancer de col. Multe dintre ele ajung prea târziu la medic, dacă ar fi făcut testul Babeș-Papanicolau la timp, ar mai fi avut o șansă la vindecare.

Tocmai de aceea Institutul Oncologic București a lansat campania prin care femeile se pot testa gratuit dacă au între 25 și 64 de ani. Am stat de vorbă cu Narcisa, care este o învingătoare, pentru că timp de 7 ani, s-a luptat cu cancerul ovarian.

„Eu am descoperit-o undeva la începutul anului 2013 și recunosc că a fost o perioadă în care nu m-am simțit bine, m-am tot căutat, dar nu mi s-a pus un diagnostic cert. Probabil că era într-o fază incipientă și la un moment dat am fost operată la începutul anului 2014 cand boala era destul de avansata”, a spus Narcisa, pacientă vindecată de cancer ovarian.

„Au fost 4 ani. 4 intervenții chirurgicale, două linii de chimioterapie și foarte mult stres și tratament și căutări”, a adăugat Narcisa.

Narcisa a avut o șansă: a depistat cancerul la timp și s-a vindecat. Dar multe femei se tem să audă verdictul medicul ginecolog, așa că ajung la cabinet când nu se mai poate face nimic.

Coordonatorii campaniei pentru depistarea precoce a cancerului de col vor să schimbe această situație, pentru asta este nevoie să faci testul Papanicolau.

„Au venit persoane care nu au fost investigate de mai mult de 15 ani, am avut feedback pozitiv, s-au bucurat de existența acestui program susținut de Ministerul Sănătății. Programul de screening nu este o investigație regulată, este doar o testare pentru femeia asimptomatică, fără manifestare de boală. Putem să descoperim în fază incipientă niște leziuni care pot fi tratate înainte de a se transforma în boală neoplazică activă”, a spus Alina Moldovan, coordonator campanie în București și Ilfov.

Poți să faci testul Papanicolau în mai multe localități din județul Ilfov în acest weekend la centrul mobil de testare. După care caravana se mută în Sectorul 3 al Capitalei.

Exit mobile version