• Tratamentele oncologice au un risc mai mare la femei.
  • Au fost analizate mai multe tipuri de cancer din ultimii 40 de ani.
  • Multe studii preclinice nu fac diferența pe sexe.

Femeile suferă mai multe efecte adverse după tratamentele pentru cancer decât bărbații. Un studiu cu 23.000 de pacienți arată că femeile au un risc cu 34% mai mare de a suferi sechele, mai ales după imunoterapie.

„Este vorba de prima cercetare care evaluează sistematic, pe eșantion mare, diferențele de toxicitate în urma tratamentului oncologic între bărbați și femei pentru metode chimioterapeutice tradiționale, dar și pentru terapii noi, cum ar fi terapiile țintite și imunoterapia.

Studiul realizat în SUA și publicat în Journal Of Clinical Oncology dezvăluie că, după ce au primit tratament pentru cancer, femeile au un risc cu 34% mai mare de a dezvolta reacții adverse simptomatice grave decât bărbații. Mai ales dacă tratamentul a fost imunoterapie, pentru că, în cazul acestui tratament, femeile prezintă un risc cu 49% mai mare de a avea sechele decât bărbații.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Femeile au un risc mai mare de reacții adverse hematologice grave, în special la pacienții cu cancer de colon care au primit tratament complementar terapiei principale”, a spus Felix Damian.

Cauzele care duc la cancer diferă în funcție de sex

Cercetătorii au revizuit studiile de fază II și III de cancer efectuate de centrul SWOG, care se ocupă cu tratarea cancerului în SUA, între 1980 și 2019. Au fost excluse acele studii pe anumite tumori în funcție de sex (cum ar fi cel de sân sau de prostată) și specialiștii au analizat, în total, 23.300 de pacienți (38% femei) care au avut aproape 275.000 de efecte adverse.

Această cercetare nu dă explicații, dar experții cred că există mai multe motive. Primul ar fi acela că femeile, de exemplu, elimină mai greu fluorouracilul, un tratament pentru cancer care ucide celulele care cresc scăpate de sub control.

Femeile și bărbații diferă prin modul în care asimilează fizic medicamentele. Studiul adaugă faptul că microbiomul intestinal, care este ecosistemul microbilor care populează organismul, poate fi, de asemenea, implicat.

Dar mai există și faptul că femeile participă mai puțin la studiile preclinice, iar cercetările adesea sunt realizate pe celule masculine. În consecință, experți din SUA spun că doza de medicamente va trebui adaptată și în funcție de sexul pacientului”, a mai spus acesta.