Focar de COVID-19 la o mănăstire din județul Iași. Nouă măicuțe sunt izolate în chilii

Sursa foto: Mediafax
  • Nouă măicuțe au fost confirmate cu COVID-19, la mănăstirea Galata din Iași.
  • Măicuțele sunt izolate în chilii și două sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.
  • Prefectura Iași anunță că localitățile Ceplenița și Răchiteni au ajuns la o incidență de 2,61.

Un focar de COVID-19 a fost înregistrat în mănăstirea Galata din Iași. Nouă măicuțe au fost confirmate cu COVID-19. Pe de altă parte, marți încep restricții în 2 comune, în care incidența a depășit 2 la mia de locuitori.

Conform oficialilor Direcţiei de Sănătate Publică Iași, a apărut un focar COVID-19 în judeţ, la Mănăstirea Galata.

Măicuțele sunt izolate în chilii și două sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

„Carantinații nu au voie să intre în contact cu enoriașii și nici să părăsească mănăstirea. Supravegherea medicală este realizată de către asistenta medicală și medicul de familie”, transmite Direcţia de Sănătate Publică Iași.

Pe de altă parte, Prefectura Iași anunță că localitățile Ceplenița și Răchiteni au ajuns la o incidență de 2,61 și respectiv 2,13 la mia de locuitori, astfel că intră în vigoare o serie de măsuri preventive pentru reducerea răspândirii virusului.

Începând de marți, în comunele Ceplenița și Răchiteni, timp de două săptămâni, activitatea în baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri este permisă în intervalul orar 5.00 – 2.00, fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Organizarea de nunți, botezuri și mese festive este permisă cu un număr de participanţi de maxim 150 de persoane în exterior sau de maxim 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior şi/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

„În alte condiții, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) din comunele Ceplenița și Răchiteni este permisă cu un număr de participanţi de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.