FOTO. Reacție adversă a vaccinului Moderna, supranumită „braț Covid”: o pată roșie umflată, adesea dureroasă la atingere

Sursa foto: Spital Massachusetts
  • Unii oameni se plâng că la câteva zile după ce au primit vaccinul Moderna au o erupție pe braț.
  • Reacția adversă este supranumită „braț Covid”: apare o pată roșie umflată, adesea dureroasă la atingere, scrie Daily Mail.
  • Medicii spun că erupția cutanată pare a fi inofensivă și de multe ori dispare singură în câteva zile.
  • Tratament: Comprese cu gheață și Tylenol, un medicament folosit în Statele Unite, care conține o doză mare de acetaminofen (paracetamol).
  • Reacția adversă ar fi apărut doar la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul Moderna, dar nu este clar de ce.
  • Până acum s-au raportat doar 14 cazuri cu astfel de reacții adverse.

Mai mulți americani care au primit vaccinul anti-COVID Moderna spun că s-au trezit cu o erupție pe braț la șapte până la 10 zile după imunizare, transmite Daily Mail.

Reacția adversă supranumită „braț COVID”, lasă persoanele cu mâncărime și umflături ale pielii, uneori însoțite de pete roșii sau urticarie.

Medicii spun că pata este un răspuns inofensiv din partea sistemului imunitar la imunizare și trece în decurs de o săptămână.

„Vrem să-i liniștim pe oameni pentru că este o reacție cunoscută și normală”, a declarat pentru SUA TODAY dr. dermatolog în Boston, Esther Freeman.

„A avea o pată roșie mare pe braț timp de câteva zile s-ar putea să nu fie distractiv, dar realitatea este că nu este nevoie să intrați în panică și nu aveți motive să nu vă faceți a doua doză de vaccin.”, adaugă doctorul.

Freeman spune că termenul oficial folosit de dermatologi pentru a descrie efectul secundar este „hipersensibilitate cutanată întârziată”.

Reacția adversă produsă de sistemul imunitar apare de obicei la câteva zile după administrarea vaccinului.

Astfel de reacții au fost găsite și la persoanele care au primit vaccinuri împotriva tetanosului, vaccinul împotriva varicelei și vaccinul MMR (rujeolă, oreion, rubeolă).