• Chiar dacă epidemia se reia în Franta, situația nu are nicio legătură cu anul trecut
  • Pe 23 noiembrie 2020, spitalele franceze aveau 31.500 de pacienți cu Covid, față de 8.525 în prezent
  • Unitatea de terapie intensivă a primit în jur de 4.400 de pacienți, față de 1.450 în prezent

O acoperire de vaccinare excepțională care ar fi trebuit să prefigureze o iarnă liniștită. Dar nu este cazul. Un nou val – al cincilea în Franța – cuprinde treptat Europa. Un val care, potrivit președintelui Consiliului Științific din Franta, Jean-François Delfraissy, va avea „un impact semnificativ” până la sfârșitul anului.

Cu toate acestea, populația franceză a consimțit în mare măsură să fie vaccinată. La momentul redactării acestui articol, 90% dintre cei peste 12 ani au primit într-adevăr cele două doze. O populație în mare parte vaccinată, dar spitale care continuă să se umple. Cum se explica acest paradox?

Rețeta acestui nou val se bazează pe patru ingrediente: un virus mai contagios, vreme propice circulației microbilor, relaxarea gesturilor de barieră și un vaccin care nu împiedică complet transmiterea virusului – și a cărui eficacitate este în scădere în timp. .

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Este adevărat că situația actuală este o dezamăgire la fel de mult ca și un subiect de uimire”, admite profesorul Michel Cogné, imunolog la Universitate și la Spitalul Universitar din Rennes. „Dar trebuie să rețineți că ne-am vaccinat împotriva virusului inițial atunci când ne confruntăm acum cu varianta Delta, care este mult mai contagioasă”.

Varianta Delta a fost cea mai contagioasă de pâna acum

Identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020, această variantă este acum majoritară în lume. Comunitatea științifică estimează că este de două până la cinci ori mai contagioasa decât virusul care a circulat la începutul anului 2020.

Acest lucru schimbă neapărat puțin situația. „Vaccinurile cu ARN mesager, care au prezentat rate de eficiență de peste 90% la virusul inițial, sunt foarte probabil puțin mai puțin eficiente pe varianta Delta”, subliniază Claude-Agnès Reynaud, imunolog și director de cercetare la Institutul Național de Sănătate și Cercetare medicală (Inserm).

Pe lângă aceasta, imunitatea conferită de această vaccinare nu este eternă, la fel ca cea dobândită în urma unei infecții „naturale”. „De la aproximativ șase luni de la prima vaccinare (primele două doze, ND), o parte din populație începe să fie mai puțin bine protejată”, relatează Marie-Paule Kieny, virolog și președinte al comitetului de vaccinare Covid-19. „Cu toate acestea, protecția împotriva formelor severe este încă foarte bună la persoanele sub 65 de ani după șase luni”, spune omul de știință.

În Franța, aproape 11 milioane de persoane au fost complet vaccinate în urmă cu mai bine de șase luni, în principal persoane în vârstă și/sau vulnerabile. Aceasta înseamnă că înainte de lansarea campaniei pentru a treia doză aproximativ 20% dintre persoanele vaccinate erau potențial mult mai puțin protejate decât în ​​săptămânile care au urmat celei de-a doua injecții.

Trebuie să ținem cont și de faptul că există oameni care răspund puțin sau slab la vaccin din start, există o variabilitate individuală foarte mare a nivelului răspunsului imun”, subliniază Claude-Agnès Reynaud. „În plus, există aproximativ 10% dintre persoanele nevaccinate în Franța. Toate acestea la un loc înseamnă că virusul mai are un rezervor important de circulat.

Pe plan internațional, valul depinde de rata de vaccinare

Acest lucru nu înseamnă însă că vaccinarea a fost irosită. Este suficient să comparăm situația în care ne aflăm acum cu cea de anul trecut. Pe 23 noiembrie 2020, spitalele franceze aveau 31.500 de pacienți cu Covid, față de 8.525 în prezent. Unitatea de terapie intensivă primea în jur de 4.400 de pacienți, față de 1.450 în prezent. Și asta în timp ce virusul care circula pe atunci era mult mai puțin contagios și că barurile, restaurantele, sălile de concerte, pe scurt, toate locurile de socializare erau închise.

Astăzi, cu un virus mult mai transmisibil și cu absența aproape totală a măsurilor de restricție, situația este mult mai puțin gravă. Ce-i drept, epidemia începe din nou, dar la niveluri mult mai mici decât cele pe care le-am cunoscut. O diferență care poate fi atribuită doar vaccinării în masă.

Severitatea acestui val depinde strict de rata de vaccinare a țărilor”, spune Claude-Agnès Reynaud. „Franța merge bine, Marea Britanie puțin mai puțin pentru că combină două lucruri: sunt puțin mai puțin vaccinați (80,3% din peste 12 ani) și au folosit în principal vaccinul AstraZeneca, care este puțin mai puțin eficient. Cât despre Europa de Est, este destul de dramatic”. Țări precum Bulgaria, Croația, Serbia sau România au rate de vaccinare care nu depășesc 50%, sau chiar 30% pentru unele.

Austria are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare

Austria – care tocmai a anunțat un nou blocaj până pe 13 decembrie pentru a face față unui focar de cazuri – are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest (aproximativ 66%). Țara a decis recent să facă vaccinarea obligatorie, fără a preciza când momentan. Cât despre Germania, despre care s-a vorbit și în ultimele zile, are o rată de vaccinare de 76,6% la cei de 12 ani și peste, față de 90% în Franța.

Dacă nu ar exista vaccinare, am fi în mijlocul unui tsunami, țara ar fi la pământ”, a spus profesorul Michel Cogné, imunolog la Spitalul Universitar din Rennes. „Desigur, serviciile noastre se umplu, dar asta rămâne limitat pentru moment. Și pacienții pe care îi primim în prezent sunt în mare parte nevaccinați”, adaugă profesorul Jean-Marc Tadié, resuscitator la Spitalul Universitar din Rennes.

Mai mulți vaccinați decât nevaccinați internați în spitale

O observație locală care nu se regăsește însă la scară națională. Potrivit celor mai recente date de la Drees, serviciul de statistică al Ministerului Sănătății (Drees), în spital sunt acum puțin mai mulți pacienți cu Covid vaccinați decât nevaccinati. Dar cifrele brute sunt înșelătoare. Pentru că atunci când le raportăm respectiv la numărul total de persoane vaccinate și nevaccinate, reiese că cei nevaccinați sunt de fapt suprareprezentați în spital. Deși de fapt reprezintă doar o minoritate a populației, ei reprezintă aproape jumătate dintre pacienții spitalizați.

Totuși, valul de spitalizări care începe în Franța poate fi explicat parțial prin faptul că o mică parte dintre persoanele vaccinate se îmbolnăvesc grav. Un fenomen așteptat, având în vedere că vaccinul nu este 100% eficient și eficacitatea sa a fost redusă din cauza elementelor menționate mai sus.